Bezglutenowe gofry z kefirem

Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Bezglutenowa śniadaniówka"

Autorka: Żaneta Krulikowska

Składniki:

150 g mąki extra uniwersalna mieszanka Bezgluten
1 łyżeczka proszku do pieczenia Bezgluten
2 łyżki cukru kokosowego
250 ml kefiru
2 jajka
1 szczypta soli
50 g masła
Opcjonalnie: kilka kropel aromatu waniliowego

Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Bezglutenowa śniadaniówka"

Autorka: Żaneta Krulikowska

Przygotowanie

Masło roztapiamy w mikrofalówce i odstawiamy do ostygnięcia.
W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i cukier kokosowy.
Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Żółtka dodajemy do miski z mąką. Dodajemy również kefir, aromat waniliowy i roztopione masło, a następnie dokładnie mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy gofrownicę i delikatnie smarujemy ją olejem.
Nakładamy ciasto łyżką — około 4-5 łyżek, w zależności od wielkości gofrownicy. Pieczemy gofry na złoty kolor przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Po upieczeniu odkładamy je na metalową kratkę.

Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. mascarpone z dżemem wiśniowym, masłem orzechowym i bananem, czy domowym kremem czekoladowym z ulubionymi owocami.

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.