Bezglutenowe gofry z kefirem
Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Bezglutenowa śniadaniówka"
Autorka: Żaneta Krulikowska
Składniki:
150 g mąki extra uniwersalna mieszanka Bezgluten
1 łyżeczka proszku do pieczenia Bezgluten
2 łyżki cukru kokosowego
250 ml kefiru
2 jajka
1 szczypta soli
50 g masła
Opcjonalnie: kilka kropel aromatu waniliowego
Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Bezglutenowa śniadaniówka"
Autorka: Żaneta Krulikowska
Przygotowanie
Masło roztapiamy w mikrofalówce i odstawiamy do ostygnięcia.
W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i cukier kokosowy.
Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Żółtka dodajemy do miski z mąką. Dodajemy również kefir, aromat waniliowy i roztopione masło, a następnie dokładnie mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy gofrownicę i delikatnie smarujemy ją olejem.
Nakładamy ciasto łyżką — około 4-5 łyżek, w zależności od wielkości gofrownicy. Pieczemy gofry na złoty kolor przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Po upieczeniu odkładamy je na metalową kratkę.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. mascarpone z dżemem wiśniowym, masłem orzechowym i bananem, czy domowym kremem czekoladowym z ulubionymi owocami.