Bezglutenowe gofry z kefirem

Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Bezglutenowa śniadaniówka"

Autorka: Żaneta Krulikowska

Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Bezglutenowa śniadaniówka"

Autorka: Żaneta Krulikowska

Przygotowanie

Masło roztapiamy w mikrofalówce i odstawiamy do ostygnięcia.
W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i cukier kokosowy.
Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Żółtka dodajemy do miski z mąką. Dodajemy również kefir, aromat waniliowy i roztopione masło, a następnie dokładnie mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy gofrownicę i delikatnie smarujemy ją olejem.
Nakładamy ciasto łyżką — około 4-5 łyżek, w zależności od wielkości gofrownicy. Pieczemy gofry na złoty kolor przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Po upieczeniu odkładamy je na metalową kratkę.

Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. mascarpone z dżemem wiśniowym, masłem orzechowym i bananem, czy domowym kremem czekoladowym z ulubionymi owocami.

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.