Bezglutenowy sernik królewski - przepis
Czas skorzystać z sezonu na letnie owoce. Stragany uginają się już od malin, borówek i truskawek. Choć owoce te smakują doskonale jako samodzielna przekąska, w naszym bezglutenowym serniku królewskim będą smakować jeszcze lepiej! Poniżej znajdziesz przepis na to pyszne ciasto. Jego przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, a efekt dla Twojego podniebienia będzie niebiański. Nie masz pomysłu na deser? To już go masz!
Przepis na bezglutenowy sernik królewski
Serniki to ten rodzaj ciasta, który smakuje każdemu. Można je przygotować na tysiąc sposobów i każdy z nich będzie doskonały. Tym razem polecamy Ci sernik królewski. Jego bazą jest oczywiście masa serowa z budyniem. Otulona kakaowym ciastem kruchym pobudzi wszystkie Twoje kubki smakowe.
Umieszczone na górze maliny są doskonałą dekoracją letniego deseru. Świetnie przełamują także słodki smak ciasta, nadając mu odrobinę kwasowości. Możesz jednak wykorzystać do ozdoby każdy inny letni owoc. Z gałką lodów z pewnością będzie równie dobrze smakować. Ostrzegamy, ten sernik uzależnia. Na jednym kawałku z pewnością się nie zatrzymasz. Jest także doskonałym pomysłem na deser dla rodziny czy nawet urodzinowy tort.
Sernik królewski według naszego przepisu jest wykonany z wysokiej jakości produktów bezglutenowych dostępnych w naszym sklepie z żywnością bezglutenową. Bazą jest mąka bezglutenowa: kukurydziana i ziemniaczana, dzięki czemu ciasto jest łatwe do wyrobienia i zawsze pięknie wyrasta. Średni czas przygotowania tego ciasta to 40 min. Starczy na 12 porcji.
Czego potrzebujesz do przygotowania sernika?
Poniżej znajdziesz wszystkie produkty bezglutenowe potrzebne do przygotowania ciasta i masy serowej. Przed rozpoczęciem pieczenia upewnij się, czy wszystkie masz w domu!
Składniki:
Składniki na ciasto kruche:
- Mąka kukurydziana BEZGLUTEN – 120 g
- Mąka ziemniaczana – 100 g
- Kakao ciemne bezglutenowe – 30 g
- Masło (zimne) – 150 g
- Cukier – 100 g
- Żółtka – 2 szt.
- Woda – 2 łyżki
Składniki na masę serową:
- Twaróg (dobrze zmielony) – 1 kg
- Jajka – 4 szt.
- Cukier – 120 g
- Budyń o smaku waniliowym niskobiałkowy – 140 g
- Cukier waniliowy bezglutenowy – 12 g
- Masło (rozpuszczone) - 50 g
Dodatki:
- Maliny do dekoracji
Czas skorzystać z sezonu na letnie owoce. Stragany uginają się już od malin, borówek i truskawek. Choć owoce te smakują doskonale jako samodzielna przekąska, w naszym bezglutenowym serniku królewskim będą smakować jeszcze lepiej! Poniżej znajdziesz przepis na to pyszne ciasto. Jego przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, a efekt dla Twojego podniebienia będzie niebiański. Nie masz pomysłu na deser? To już go masz!
Przepis na bezglutenowy sernik królewski
Serniki to ten rodzaj ciasta, który smakuje każdemu. Można je przygotować na tysiąc sposobów i każdy z nich będzie doskonały. Tym razem polecamy Ci sernik królewski. Jego bazą jest oczywiście masa serowa z budyniem. Otulona kakaowym ciastem kruchym pobudzi wszystkie Twoje kubki smakowe.
Umieszczone na górze maliny są doskonałą dekoracją letniego deseru. Świetnie przełamują także słodki smak ciasta, nadając mu odrobinę kwasowości. Możesz jednak wykorzystać do ozdoby każdy inny letni owoc. Z gałką lodów z pewnością będzie równie dobrze smakować. Ostrzegamy, ten sernik uzależnia. Na jednym kawałku z pewnością się nie zatrzymasz. Jest także doskonałym pomysłem na deser dla rodziny czy nawet urodzinowy tort.
Sernik królewski według naszego przepisu jest wykonany z wysokiej jakości produktów bezglutenowych dostępnych w naszym sklepie z żywnością bezglutenową. Bazą jest mąka bezglutenowa: kukurydziana i ziemniaczana, dzięki czemu ciasto jest łatwe do wyrobienia i zawsze pięknie wyrasta. Średni czas przygotowania tego ciasta to 40 min. Starczy na 12 porcji.
Czego potrzebujesz do przygotowania sernika?
Poniżej znajdziesz wszystkie produkty bezglutenowe potrzebne do przygotowania ciasta i masy serowej. Przed rozpoczęciem pieczenia upewnij się, czy wszystkie masz w domu!
Przygotowanie
Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski. Zimne masło pokrój w kostkę. Zagnieć składniki ręką. Ciasto ma mieć konsystencję plastycznej masy. Podziel je na dwie części. Jedną wyłóż dno tortownicy i włóż na 30 min do lodówki. Drugą część owiń folią lub papierem śniadaniowym i włóż do zamrażarki. Piekarnik nastaw na 180°C. Ciasto z lodówki wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 15 min.
Po upływie tego czasu wyjmij tortownicę i odstaw dno ciasta do wystudzenia. Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 170°C.
Składniki na masę serową wsyp do miski i miksuj na gładko. Następnie przelej na chłodny spód ciasta w tortownicy. Wyjmij drugą część ciasta z zamrażarki i zetrzyj ją na tarce bezpośrednio nad masą, tak aby powstała górna część sernika. Całe ciasto piecz przez 80-90 min. Następnie pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzeniu należy schłodzić sernik w lodówce. Przed podaniem udekoruj go malinami.
Sernik królewski jest doskonałą propozycją na letni deser. Świetnie smakuje z sezonowymi owocami czy gałką lodów waniliowych. Co jednak najważniejsze jest w pełni bezpieczny dla osób z celiakią. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w naszym sklepie bezglutenowym.