Przepis na cinnamon Rolls, czyli bułeczki cynamonowe bez glutenu
Niemal w każdej piekarni można kupić pyszne i puszyste bułeczki cynamonowe. Lubią je nie tylko dzieci. Dziś przedstawiamy szybki i niezawodny przepis na bezglutenową wersję tych bułeczek. Są bezpieczne dla osób z celiakią i staną się pysznym uzupełnieniem pierwszego, drugiego śniadania lub podwieczorku.
Bezglutenowe Cinnamon rolls
Marzysz o pysznych i puszystych bułeczkach cynamonowych, ale za każdym razem wychodzą Ci cienkie placki? Czas to zmienić. Sekretem udanych bezglutenowych wypieków jest odpowiednia mieszanka mąk bezglutenowych. W naszym przepisie użyliśmy Ekstra uniwersalnej mieszanki bezglutenowej, która uzupełniona jest o substancje spulchniające. Dzięki niej każdy wypiek będzie udany.
Bułeczki cynamonowe są niewielkie, dzięki czemu doskonale zmieszczą się do pudełka śniadaniowego dziecka. Możesz podać je do śniadania czy podwieczorku. Stanowią doskonałą przekąskę bezglutenową. Aby uzyskać odpowiednią słodycz wypieku, możesz zwiększyć ilość cukru lub dodać słodką polewę.
Bułeczki najlepiej zjeść tego samego dnia. Jeśli jednak zostaną Ci na drugi dzień – możesz je łatwo odświeżyć w mikrofalówce. Dzięki temu znów staną się miękkie i puszyste.
Składniki:
Składniki na bułeczki cynamonowe
Do wypieczenia bułeczek będziesz potrzebować:
- Jajko – 1 duża sztuka
- Extra uniwersalna mieszanka bezglutenowa – 270 g
- Drożdże suszone Bezgluten – 7 g
- Masło (miękkie) – 40 g
- Serek ricotta (opcjonalnie) – 80 g
- Babka jajowata – 7 g
- Ciepłe mleko – 180 g
- Siemię lniane (mielone) – 5 g
- Cukier – 30 g
Składniki na nadzienie:
- Cynamon
- Cukier
- Roztopione masło – 30 g
Do ozdoby bułeczek:
- Cukier puder
- Woda
- Orzechy
- Jajko
Niemal w każdej piekarni można kupić pyszne i puszyste bułeczki cynamonowe. Lubią je nie tylko dzieci. Dziś przedstawiamy szybki i niezawodny przepis na bezglutenową wersję tych bułeczek. Są bezpieczne dla osób z celiakią i staną się pysznym uzupełnieniem pierwszego, drugiego śniadania lub podwieczorku.
Bezglutenowe Cinnamon rolls
Marzysz o pysznych i puszystych bułeczkach cynamonowych, ale za każdym razem wychodzą Ci cienkie placki? Czas to zmienić. Sekretem udanych bezglutenowych wypieków jest odpowiednia mieszanka mąk bezglutenowych. W naszym przepisie użyliśmy Ekstra uniwersalnej mieszanki bezglutenowej, która uzupełniona jest o substancje spulchniające. Dzięki niej każdy wypiek będzie udany.
Bułeczki cynamonowe są niewielkie, dzięki czemu doskonale zmieszczą się do pudełka śniadaniowego dziecka. Możesz podać je do śniadania czy podwieczorku. Stanowią doskonałą przekąskę bezglutenową. Aby uzyskać odpowiednią słodycz wypieku, możesz zwiększyć ilość cukru lub dodać słodką polewę.
Bułeczki najlepiej zjeść tego samego dnia. Jeśli jednak zostaną Ci na drugi dzień – możesz je łatwo odświeżyć w mikrofalówce. Dzięki temu znów staną się miękkie i puszyste.
Przygotowanie
Jak przygotować bezglutenowe bułeczki cynamonowe?
Najpierw przygotuj drożdże. Do miseczki wsyp suszone drożdże, dodaj lekko ciepłego mleka i cukier. Odstaw do momentu, aż zaczną pracować.
Do osobnej miski wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj. Następnie dodaj masło, jajko i drożdże. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h.
Jeśli ciasto jest rzadkie, wymieszaj je drewnianą łyżką. Konsystencja będzie się poprawiać wraz ze zmianą struktury babki i siemienia lnianego. Następnie delikatnie wyrabiaj ciasto na stolnicy podsypanej mąką bezglutenową. Nie dodawaj jej zbyt dużo, ponieważ bułeczki będą po wypieczeniu twardsze.
Ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na grubość ok. 10 mm. Posmaruj je roztopionym masłem, cukrem i cynamonem. Zwiń ciasto i pokrój je na kawałki o grubości ok. 5 cm. Następnie ułóż je na blasze, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.
W tym czasie nastaw piekarnik na 190°C na funkcję grzania góra i dół. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika możesz je posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Wówczas będą miały błyszczącą powierzchnię. Piecz bułeczki przez 25 min.
Gotowe bułeczki odstaw do wystygnięcia. Opcjonalnie możesz polać je lukrem i orzechami.
Przygotowanie bezglutenowych bułeczek cynamonowych nie jest trudne i nie wymaga dużego nakładu pracy ani czasu. Przed przystąpieniem do pieczenia, koniecznie sprawdź, czy masz wszystkie składniki. Jeśli, któregoś Ci brakuje – zerknij do naszego sklepu bezglutenowego, w którym znajdziesz produkty bezpieczne dla osób z nietolerancją glutenu i celiakią.