Przepis na bezglutenowy white cake
Przeglądając Instagrama, z pewnością choć raz widziałeś white cake. To niezwykle smakowite ciasto oblane białym kremem lub białą czekoladą. Nie tylko świetnie wygląda, ale także doskonale smakuje. Dziś mamy dla Ciebie propozycję bezglutenowego white cake. Po jego upieczeniu nie zapomnij o fotce!
Przepis na bezglutenowy white cake
White cake jest doskonałą propozycją na każdą okazję. Możesz sprawić komuś piękny prezent na urodziny, imieniny czy z okazji osobistych sukcesów. Równie dobrze sprawdzi się na święta, Sylwestra czy po prostu domówkę z przyjaciółmi.
W naszym przepisie użyliśmy jedynieproduktów bez glutenu. Wszystkie są łatwo dostępne i bez problemu możesz kupić je wsklepie z żywnością bezglutenową. Zewnętrzną warstwę tortu tworzy krem maślany, który jest doskonałym podłożem dla dekoracji. Możesz więc swój wypiek dowolnie przystroić. Polewa z pewnością wszystko utrzyma.
Składniki:
Składniki na biszkopt:
- Jajka – 6 szt.
- Cukier – 200 g
- Mąka kokosowa – 50 g
- Mąka kukurydziana Bezgluten – 95 g
- Mąka ziemniaczana – 50 g
- Proszek do pieczenia Bezgluten – 1 łyżeczka
- Sól – szczypta
Do nasączenia biszkoptu potrzebujesz:
- Malibu lub inny kokosowy likier – 50 ml
- Woda – 50 ml
- Sok z limonki – 50 ml
- Cukier trzcinowy – 2 łyżki
- Mięta – 2 łodyżki
Składniki na krem jagodowo-kokosowy:
- Śmietanka kokosowa – 500 g
- Galaretka jagodowa – 2 szt.
- Jagody – 250 g
Składniki na krem maślany na bezie szwajcarskiej:
- Białka – 4 szt.
- Masło – 300 g
- Sok z cytryny – pół łyżeczki
- Biały barwnik spożywczy
- Cukier – 200 g
Przeglądając Instagrama, z pewnością choć raz widziałeś white cake. To niezwykle smakowite ciasto oblane białym kremem lub białą czekoladą. Nie tylko świetnie wygląda, ale także doskonale smakuje. Dziś mamy dla Ciebie propozycję bezglutenowego white cake. Po jego upieczeniu nie zapomnij o fotce!
Przepis na bezglutenowy white cake
White cake jest doskonałą propozycją na każdą okazję. Możesz sprawić komuś piękny prezent na urodziny, imieniny czy z okazji osobistych sukcesów. Równie dobrze sprawdzi się na święta, Sylwestra czy po prostu domówkę z przyjaciółmi.
W naszym przepisie użyliśmy jedynieproduktów bez glutenu. Wszystkie są łatwo dostępne i bez problemu możesz kupić je wsklepie z żywnością bezglutenową. Zewnętrzną warstwę tortu tworzy krem maślany, który jest doskonałym podłożem dla dekoracji. Możesz więc swój wypiek dowolnie przystroić. Polewa z pewnością wszystko utrzyma.
Przygotowanie
Na początku najlepiej przygotować bazę na krem. Ubij śmietankę kokosową na sztywno i włóż ją do lodówki na całą noc. Następnego dnia możesz zacząć od przygotowania biszkoptu.
W osobnej misce połącz mąki bezglutenowe i proszek. Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij białka w osobnej misce ze szczyptą soli. Powoli dodawaj cukier i na sam koniec miksuj przez 10 min na najwyższych obrotach, tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Na sam koniec dodaj w trzech częściach przesiane składniki suche i wymieszaj je delikatnie szpatułką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem i piecz przez 40 min w temperaturze 170 °C. Upieczony biszkopt pozostaw do wystygnięcia, a następnie przekrój na trzy plastry.
Czas na krem! Galaretki rozpuść w połowie porcji wody podanej w przepisie na opakowaniu. Jak zaczną delikatnie tężeć, powoli wlej galaretkę do przygotowanej dzień wcześniej śmietanki kokosowej i miksuj na wolnych obrotach. Na sam koniec wsyp jagody i wymieszaj.
Przygotuj drinka do nasączenia biszkoptu. Wymieszaj wszystkie składniki. Ułóż pierwszy plaster biszkoptu i nasącz go 1/3 drinka. Następnie nałóż na niego jedną trzecią kremu. Postępuj tak z kolejnymi warstwami.
Na sam koniec należy przygotować krem maślany. Najpierw ubij białka z cukrem, sokiem z cytryny i solą. Możesz postępować podobnie jak przy przygotowywaniu biszkoptu lub rozpuścić cukier w kąpieli wodnej. Jak to zrobić? Białka z cukrem, solą i sokiem z cytryny umieść w misce. Jej dno zanurz w wodzie umieszczonej w garnku. Zacznij powoli podgrzewać garnek i delikatnie ubijać białka za pomocą trzepaczki. Kiedy cukier się rozpuści a masa osiągnie 60°C, wyjmij miskę z garnka. Ubijaj białka na najwyższych obrotach aż do wystygnięcia masy. Następnie dodawaj po kawałku masło i miksuj na średnich obrotach. Po dodaniu całego masła masa powinna stać się gładka i jednolita. Dodaj trochę białego barwnika spożywczego. Nałóż masę na tort i dowolnie udekoruj. Koniecznie pochwal się nim na Instagramie!