Jesienne pachnące warzywne LECZO

Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Jesienna Rozgrzewka"

Autorka: Joanna Brzozowska

Składniki:

SKŁADNIKI:

około 1kg papryki, czerwonej, żółtej, zielonej
1 duża cebula, obrana i pokrojona drobno
4-6 dojrzałych pomidorów lub pulpy pomidorowej
1 cukinia
2-3 ogórki kwaszone
koncentrat pomidorowy mały
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku, papryka mielona słodka

Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Jesienna Rozgrzewka"

Autorka: Joanna Brzozowska

Przygotowanie

W garnku lub na głębokiej patelni podsmażamy cebulę na oliwie. Gdy się zeszkli, dodajemy obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę. Paprykę (bez gniazd nasiennych) kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów.

Dusimy wszystko pod przykryciem. Dodajemy sól, czarny pieprz, łyżkę koncentratu pomidorowego i mieloną słodką paprykę do smaku.

Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę, dodajemy do garnka i wszystko dokładnie mieszamy. Cukinię kroimy w kostkę – można ją obrać ze skórki lub dokładnie umyć i pozostawić ze skórką, wedle uznania.

Dusimy całość około 20 minut pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku i podajemy z ulubionymi dodatkami np. z makaronem świderki marki Bezgluten.

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.