Jesienne pachnące warzywne LECZO
Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Jesienna Rozgrzewka"
Autorka: Joanna Brzozowska
Składniki:
SKŁADNIKI:
około 1kg papryki, czerwonej, żółtej, zielonej
1 duża cebula, obrana i pokrojona drobno
4-6 dojrzałych pomidorów lub pulpy pomidorowej
1 cukinia
2-3 ogórki kwaszone
koncentrat pomidorowy mały
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku, papryka mielona słodka
Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Jesienna Rozgrzewka"
Autorka: Joanna Brzozowska
Przygotowanie
W garnku lub na głębokiej patelni podsmażamy cebulę na oliwie. Gdy się zeszkli, dodajemy obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę. Paprykę (bez gniazd nasiennych) kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów.
Dusimy wszystko pod przykryciem. Dodajemy sól, czarny pieprz, łyżkę koncentratu pomidorowego i mieloną słodką paprykę do smaku.
Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę, dodajemy do garnka i wszystko dokładnie mieszamy. Cukinię kroimy w kostkę – można ją obrać ze skórki lub dokładnie umyć i pozostawić ze skórką, wedle uznania.
Dusimy całość około 20 minut pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku i podajemy z ulubionymi dodatkami np. z makaronem świderki marki Bezgluten.