Najlepsze bezglutenowe naleśniki po francusku — poczuj klimat Paryża w swojej kuchni!

Jedyne w swoim rodzaju, naleśniki Crêpes Suzette to wyjątkowy przysmak, który kusi aromatem i głębokim smakiem skórki pomarańczy. Choć deser pochodzi z Francji, dziś podawany jest w najlepszych restauracjach na całym świecie! Poznaj przepis na aksamitne i niezwykle słodkie w smaku Crêpes Suzette i sprawdźmy, w jaki sposób zaskoczyć swoich gości przyrządzając także naleśniki bezglutenowe!

Bezglutenowe naleśnik po francusku — przepis

Aby zrozumieć fenomen naleśników Crêpes Suzette, warto dowiedzieć się co nieco o ich historii. Przeszukując internet, najpewniej natrafisz na dwie najpopularniejsze historie opowiadające o rzekomym powstaniu deseru, jednak do dziś żadna nie została potwierdzona. Wiadomo jednak, że przepis powstał we Francji w XIX w.

Według jednej z historii deser po raz pierwszy miał zostać przyrządzony dla francuskiej towarzyszki ówczesnego księcia Walii, późniejszego króla Edwarda VII o imieniu Suzette. Z kolei za przepis miałby być odpowiedzialny Henri Charpentier, który w tamtym czasie pracował w restauracji Café de Paris jako zwykły pomocnik kuchenny. Podczas przygotowywania z pozoru tak banalnego deseru, Henri popełnił jednak nietuzinkowy błąd, mianowicie podpalił niechcący alkohol, stanowiący główny składnik, charakterystycznego, sosu!

Przyparty do muru presją czasu wiedział, że nie będzie miał możliwości przygotowania następnej porcji, zatem postanowił skosztować powstałe dzieło. Ku jego zdziwieniu, okazało się, że ogień nie tylko nie zaszkodził naleśnikom, ale wręcz podbił smak wszystkich składników, sprawiając, że połączyły się one w jedną, doskonałą całość.

Inna historia z kolei mówi o tym, że naleśniki po raz pierwszy podano podczas przedstawienia w Comédie Française, a w głównej roli obsadzona została aktorka o imieniu Suzette. Oczywiście bez względu na to, która z powyższych historii jest prawdziwa, jedno jest absolutnie pewne — ich smak to istna uczta dla podniebienia! Jeśli zmagasz się z nietolerancją glutenu mamy dla Ciebie dobrą wiadomość, ponieważ również Ty możesz je wykonać, a bazę stanowić będą naleśniki bezglutenowe.

Składniki:

Sos pomarańczowy

  • 2 lub 3 pomarańcze,
  • 70 g ulubionej substancji słodzącej np. erytrolu,
  • 80 g oleju kokosowego bądź innego roślinnego,
  • 40 ml likieru pomarańczowego,
  • łyżka brandy lub whisky.

Naleśniki bezglutenowe

  • 1 szklanka mąki - bezglutenowa mąka kukurydziana lub owsiana,
  • 1 szklanka mąki ryżowej,
  • 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej lub tapioki,
  • 2 łyżki ulubionego oleju roślinnego np. kokosowego,
  • szczypta soli dla podbicia smaku,
  • 2 szklanki mleka.

Jedyne w swoim rodzaju, naleśniki Crêpes Suzette to wyjątkowy przysmak, który kusi aromatem i głębokim smakiem skórki pomarańczy. Choć deser pochodzi z Francji, dziś podawany jest w najlepszych restauracjach na całym świecie! Poznaj przepis na aksamitne i niezwykle słodkie w smaku Crêpes Suzette i sprawdźmy, w jaki sposób zaskoczyć swoich gości przyrządzając także naleśniki bezglutenowe!

Bezglutenowe naleśnik po francusku — przepis

Aby zrozumieć fenomen naleśników Crêpes Suzette, warto dowiedzieć się co nieco o ich historii. Przeszukując internet, najpewniej natrafisz na dwie najpopularniejsze historie opowiadające o rzekomym powstaniu deseru, jednak do dziś żadna nie została potwierdzona. Wiadomo jednak, że przepis powstał we Francji w XIX w.

Według jednej z historii deser po raz pierwszy miał zostać przyrządzony dla francuskiej towarzyszki ówczesnego księcia Walii, późniejszego króla Edwarda VII o imieniu Suzette. Z kolei za przepis miałby być odpowiedzialny Henri Charpentier, który w tamtym czasie pracował w restauracji Café de Paris jako zwykły pomocnik kuchenny. Podczas przygotowywania z pozoru tak banalnego deseru, Henri popełnił jednak nietuzinkowy błąd, mianowicie podpalił niechcący alkohol, stanowiący główny składnik, charakterystycznego, sosu!

Przyparty do muru presją czasu wiedział, że nie będzie miał możliwości przygotowania następnej porcji, zatem postanowił skosztować powstałe dzieło. Ku jego zdziwieniu, okazało się, że ogień nie tylko nie zaszkodził naleśnikom, ale wręcz podbił smak wszystkich składników, sprawiając, że połączyły się one w jedną, doskonałą całość.

Inna historia z kolei mówi o tym, że naleśniki po raz pierwszy podano podczas przedstawienia w Comédie Française, a w głównej roli obsadzona została aktorka o imieniu Suzette. Oczywiście bez względu na to, która z powyższych historii jest prawdziwa, jedno jest absolutnie pewne — ich smak to istna uczta dla podniebienia! Jeśli zmagasz się z nietolerancją glutenu mamy dla Ciebie dobrą wiadomość, ponieważ również Ty możesz je wykonać, a bazę stanowić będą naleśniki bezglutenowe.

Przygotowanie

Oryginalny przepis zakłada wykorzystanie zwykłej mąki, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby poeksperymentować trochę z takimi produktami jak np. bezglutenowa mieszanka na naleśniki lub tworzyć własne kompozycje. Bezpiecznym wyborem będzie sięgnięcie po takie alternatywy jak MĄKA RYŻOWA BEZGLUTENOWA 500 G czy inne mąki bez glutenu jak owsiane lub kukurydziane.

Instrukcja krop po kroku

Naleśniki bez glutenu

  • Do dużej miski przesiej wybrane mąki lub gotową mieszankę, a następnie sól, olej i mleko. Po wymieszaniu ciasta na naleśniki bez glutenu, odstaw je na ok. 15 minut, a po tym czasie sprawdź konsystencję, ważne, aby nie była ani za gęsta, ani zbyt wodnista. Masę przełóż na rozgrzaną patelnię, formując z niej cieniutkie naleśniki.
  • Jeśli obawiasz się, że ciasto na naleśniki bezglutenowe może rozpadać się podczas przewracania, możesz również sięgnąć po gotowe produkty jak NALEŚNIKI & GOFRY - MIESZANKA BEZGLUTENOWA 300G.

Sos z pomarańczy

Proste przepisy na bezglutenowe dania są najlepsze, dlatego z naszą recepturą poradzi sobie dosłownie każdy!

  • Pomarańcze wyparz w osobnym naczyniu wrzątkiem. Nim je obierzesz, zetrzyj na tarce skórkę jednej z nich, a następnie wyciśnij owoce — powinieneś uzyskać ok. 1 szklanki soku.
  • Na patelnię dodaj substancję słodzącą i olej roślinny, delikatnie podgrzewając na małym ogniu. Kiedy cukier się rozpuści, możesz wlać sok i wiórki ze skórki pomarańczy. W tym momencie możesz zwiększyć ogień i gotować cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
  • Wcześniej przygotowane naleśniki posmaruj przygotowanym sosem, złóż na trójkąty i umieść z powrotem na patelni. Następnie polej całość alkoholem, a kiedy zacznie mocno wrzeć, ostrożnie podpal najlepiej długim palnikiem.
  • Tak przygotowane naleśniki przekładamy na talerze i możemy udekorować np. wiórkami lub serpentynami ze skórki pomarańczy.

Klasyczna kuchnia z nutką współczesnego sznytu, dzięki któremu stworzysz idealne naleśniki bezglutenowe! Doskonałe, cenione na całym świecie Crêpes Suzette możesz również wykonać stosując mąkę kukurydzianą lub ryżową tworząc francuskie naleśniki bez glutenu! Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na naleśniki z mąki bezglutenowej i ciesz się ich smakiem bez obaw o swoje zdrowie!

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.