Pączki bezglutenowe przepis

Składniki:

Rozczyn:
30 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
1/3 szklanki letniego mleka
2 łyżki (ok. 30 g) mieszanki Pączki&faworki- mieszanka bezglutenowa

Ciasto:
4 żółtka
4 łyżki cukru wanilinowego
370 g mieszanki Pączki&faworki- mieszanka bezglutenowa
1/2 szklanki letniego mleka
1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)
4 łyżki roztopionego masła

Przygotowanie

Składniki na rozczyn połączyć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min. Żółtka z cukrem wanilinowym utrzeć na jasną, puszystą masę. Do miski wsypać pozostałą mieszankę Pączki&faworki, dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto. Dodać mleko (spirytus - opcjonalnie), pianę z żółtek, a pod koniec wyrabiania roztopione masło. Powstałe ciasto będzie miało dosyć luźną, kleistą konsystencję. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 50 min, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na części (ok. 60 g każda), uformować kulki i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 30 min. Pączki smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu do zarumienienia skórki ok. 3 minut z każdej strony. Po usmażeniu wyłożyć na papierowy ręcznik. Wystudzone nadziewać ulubioną konfiturą, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

(Z podanego przepisu możemy przygotować ok. 13 pączków.)

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.