Przepis: Bezglutenowe pierniczki nadziewane

Z czym kojarzą Ci się święta Bożego Narodzenia? Z uroczystą Wigilią, pysznymi pierogami, makowcem a może z pierniczkami, które przygotowuje się dzień lub dwa wcześniej? Pieczenie świątecznych pierniczków jest świetną zabawą dla dorosłych i dzieci. Dziś mamy dla Ciebie propozycję bezglutenowych i nadziewanych pierniczków. Ciekawy? Zapraszamy!

Bezglutenowe, nadziewane pierniczki

Przygotowania do świąt wymagają zawsze dużo pracy, cierpliwości i wytrwałości. Oczywiście nagrodą jest udana kolacja w gronie najbliższych z dużą ilością smakołyków, którym trudno się oprzeć. Jednym z etapów przygotowania do Wigilii jest pieczenie pierniczków. Jest to niesamowita zabawa dla dzieci. Same pierniki są pysznym deserem, który idealnie pasuje do ciepłej korzennej kawy czy herbaty. Mogą także stanowić ozdobę choinki. Nie zapomnij także zostawić kilku dla Mikołaja.

Pierniczki jak większość wypieków opierają się na mące zawierającej gluten. Czy osoby chore na celiakię i nietolerancję glutenu muszą zrezygnować z tych pysznych słodkość, czy jednak jest sposób, aby stworzyć pyszne i nierozpadające się w dłoniach pierniczki bez glutenu? Na szczęście mamy taki przepis! Sprawdź koniecznie potrzebne składniki i zanim zabierzesz się do pracy, koniecznie zgromadź te, których Ci brakuje. W poszukiwaniu wysokiej jakości produktów bezglutenowych zapraszamy Cię do naszego sklepu bezglutenowego.

Pierniczki warto upiec nieco wcześniej. Dzięki temu do świąt jeszcze nieco zmiękną. To także dobre rozwiązanie, aby zdążyć ze wszystkimi daniami na Wigilię. Pieczenie pierniczków wymaga trochę czasu.

Składniki:

Na ciasto:

  • Mąka owsiana Bezgluten – 100 g
  • Mąka ryżowa Bezgluten – 50 g
  • Mąka ziemniaczana – 50 g
  • Soda – 1/3 łyżeczki
  • Przyprawa korzenna bezglutenowa – 10 g
  • Kakao ciemne bezglutenowe – 1 łyżka
  • Jajko – 1 szt.
  • Kwaśna śmietana – 1 łyżka
  • Sok z cytryny – kilka kropel
  • Masło – 50 g
  • Miód – 50 g
  • Cukier – 50 g
  • Sól – szczypta
  • Powidła śliwkowe lub inne – słoiczek

Na polewę:

  • Czekolada gorzka – 100 g
  • Mleko – kilka łyżek

Z czym kojarzą Ci się święta Bożego Narodzenia? Z uroczystą Wigilią, pysznymi pierogami, makowcem a może z pierniczkami, które przygotowuje się dzień lub dwa wcześniej? Pieczenie świątecznych pierniczków jest świetną zabawą dla dorosłych i dzieci. Dziś mamy dla Ciebie propozycję bezglutenowych i nadziewanych pierniczków. Ciekawy? Zapraszamy!

Bezglutenowe, nadziewane pierniczki

Przygotowania do świąt wymagają zawsze dużo pracy, cierpliwości i wytrwałości. Oczywiście nagrodą jest udana kolacja w gronie najbliższych z dużą ilością smakołyków, którym trudno się oprzeć. Jednym z etapów przygotowania do Wigilii jest pieczenie pierniczków. Jest to niesamowita zabawa dla dzieci. Same pierniki są pysznym deserem, który idealnie pasuje do ciepłej korzennej kawy czy herbaty. Mogą także stanowić ozdobę choinki. Nie zapomnij także zostawić kilku dla Mikołaja.

Pierniczki jak większość wypieków opierają się na mące zawierającej gluten. Czy osoby chore na celiakię i nietolerancję glutenu muszą zrezygnować z tych pysznych słodkość, czy jednak jest sposób, aby stworzyć pyszne i nierozpadające się w dłoniach pierniczki bez glutenu? Na szczęście mamy taki przepis! Sprawdź koniecznie potrzebne składniki i zanim zabierzesz się do pracy, koniecznie zgromadź te, których Ci brakuje. W poszukiwaniu wysokiej jakości produktów bezglutenowych zapraszamy Cię do naszego sklepu bezglutenowego.

Pierniczki warto upiec nieco wcześniej. Dzięki temu do świąt jeszcze nieco zmiękną. To także dobre rozwiązanie, aby zdążyć ze wszystkimi daniami na Wigilię. Pieczenie pierniczków wymaga trochę czasu.

Przygotowanie

Mąki owsianą, ryżową i ziemniaczaną przesiej do miski i dodaj do nich sól. Wymieszaj. W rondelku rozpuść masło, dodaj do niego miód, przyprawę korzenną i wymieszaj do połączenia składników. Po wystudzeniu dodaj cukier i wymieszaj. Do śmietany dodaj sok z cytryny oraz sodę.

Do miski z mąką dodaj jajko, wystudzoną mieszankę z masłem, a także śmietanę. Wymieszaj wszystkie składniki. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.

Następnie wyrobione ciasto podziel na kilka części. Jedną z nich rozwałkuj pomiędzy dwiema warstwami papieru do pieczenia. Za pomocą foremki wytnij kształt np. serduszka, nałóż na każde z nich odrobinę powideł i przykryj drugą częścią, lekko dociskając na brzegach.

Pierniczki upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10–15 min. Po tym czasie rozłóż je na papierze i odstaw do wystudzenia.

Czas na polewę! Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem. Kolejne pierniczki zanurz w czekoladzie i odstaw do zastygnięcia. Pierniczki przechowuj do świąt w szczelnym pudełku.

Pierniczki oblane czekoladą skrywają słodkie i płynne nadzienie. Są doskonałą propozycją na przekąskę i deser w świąteczne dni. Korzenne przyprawy podkreślą smak kawy lub czerwonego wina. Co jednak najważniejsze, pierniczki są w pełni bezpieczne dla osób z celiakią.

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.