Satatka bezglutenowa z grzankami i serem camembert
Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Bezglutenowa śniadaniówka"
Autorka: Justyna Kopka
Składniki:
100 g Chleba Ciemnego z Ziarnami BEZGLUTEN
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka cynamonu
1 garść liści szpinaku
1 duża brzoskwinia
1 szklanka pomidorków truskawkowych
100 g sera camembert
Listki bazylii do dekoracji
SKŁADNIKI NA DRESSING:
4-5 łyżek oleju z pestek winogron
1 garść listków bazylii
2 łyżki octu winnego białego
1/2 łyżeczki ostrej musztardy
1 nieduży ząbek czosnku (opcjonalnie)
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Bezglutenowa śniadaniówka"
Autorka: Justyna Kopka
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
2. Chleb kroimy w kosteczkę, wrzucamy do miski, obsypujemy cynamonem i delikatnie mieszamy.
Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek i smażymy od czasu do czasu mieszając (3-4 minuty). Gotowe grzanki przesypujemy do miseczki.
3. Dobrze schłodzony ser kroimy na prostokątne kawałki, brzoskwinię w kostkę, a pomidorki przekrawamy na połówki.
4. Lunchboxy wypełniamy naprzemiennie listkami szpinaku, brzoskwiniami, pomidorkami oraz serem. Na wierzchu układamy grzanki i dekorujemy listkami bazylii. Do osobnego słoiczka wlewamy dressing i polewamy nim sałatkę tuż przed spożyciem.