Satatka bezglutenowa z grzankami i serem camembert

Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Bezglutenowa śniadaniówka"

Autorka: Justyna Kopka

Składniki:

100 g Chleba Ciemnego z Ziarnami BEZGLUTEN
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka cynamonu
1 garść liści szpinaku
1 duża brzoskwinia
1 szklanka pomidorków truskawkowych
100 g sera camembert
Listki bazylii do dekoracji

SKŁADNIKI NA DRESSING:
4-5 łyżek oleju z pestek winogron
1 garść listków bazylii
2 łyżki octu winnego białego
1/2 łyżeczki ostrej musztardy
1 nieduży ząbek czosnku (opcjonalnie)
1 łyżeczka miodu
szczypta soli

Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Bezglutenowa śniadaniówka"

Autorka: Justyna Kopka

Przygotowanie

1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
2. Chleb kroimy w kosteczkę, wrzucamy do miski, obsypujemy cynamonem i delikatnie mieszamy.
Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek i smażymy od czasu do czasu mieszając (3-4 minuty). Gotowe grzanki przesypujemy do miseczki.
3. Dobrze schłodzony ser kroimy na prostokątne kawałki, brzoskwinię w kostkę, a pomidorki przekrawamy na połówki.
4. Lunchboxy wypełniamy naprzemiennie listkami szpinaku, brzoskwiniami, pomidorkami oraz serem. Na wierzchu układamy grzanki i dekorujemy listkami bazylii. Do osobnego słoiczka wlewamy dressing i polewamy nim sałatkę tuż przed spożyciem.

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.