Ślimaczki cynamonowe bezglutenowe
Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Bezglutenowa śniadaniówka"
Autorka: Iza z Bogut
Składniki:
250 g mieszanki na racuchy Bezgluten
15 g drożdży świeżych
1 jajko
125 ml mleka
40 g masła
50 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka masła rozpuszczonego
cynamon
cukier trzcinowy do posypania
Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Bezglutenowa śniadaniówka"
Autorka: Iza z Bogut
Przygotowanie
Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Następnie dodajemy mąkę, jajko oraz masło i wyrabiamy ciasto robotem kuchennym lub ręcznie.
Odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i nadajemy mu kształt kwadratu. Smarujemy je mieszanką cynamonu i rozpuszczonego masła. Zawijamy jak roladę. Roladę kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm, smarujemy masłem i posypujemy grubym cukrem trzcinowym.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 12-15 minut.