Ślimaczki cynamonowe bezglutenowe

Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Bezglutenowa śniadaniówka"

Autorka: Iza z Bogut

Składniki:

250 g mieszanki na racuchy Bezgluten
15 g drożdży świeżych
1 jajko
125 ml mleka
40 g masła
50 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka masła rozpuszczonego
cynamon
cukier trzcinowy do posypania

Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Bezglutenowa śniadaniówka"

Autorka: Iza z Bogut

Przygotowanie

Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Następnie dodajemy mąkę, jajko oraz masło i wyrabiamy ciasto robotem kuchennym lub ręcznie.

Odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i nadajemy mu kształt kwadratu. Smarujemy je mieszanką cynamonu i rozpuszczonego masła. Zawijamy jak roladę. Roladę kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm, smarujemy masłem i posypujemy grubym cukrem trzcinowym.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 12-15 minut.

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.