Soczysty kurczak tikka masala z chlebkami naan
Składniki:
Marynata:
Ok. 500 g kurczaka
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy z oliwek
Po 1 łyżeczce: startego imbiru, kminu rzymskiego, chili, mielonej kolendry i przyprawy garam masala , kurkuma,
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 małe cebule
Opakowanie pasaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
Po 1 łyżeczce: startego imbiru, kminu rzymskiego, chili, mielonej kolendry i przyprawy garam masala , kurkuma
100 ml śmietany/jogurtu
Woda
Sok z cytryny
0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
Chlebki naan
400g Ekstra uniwersalnej mieszanki bezglutenowej Bezgluten
15g drożdży świeżych
3/4 opakowania jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
0,5 szklanki wody
Przygotowanie
Przepis zdobył nagrodę główną w konkursie "Jesienna Rozgrzewka"
Autorka: Magda ze Świdnika
Najpierw rozpuszczamy drożdże w wodzie z cukrem i dodajemy 3 łyżki mąki. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy zaczyn drożdżowy do mąki, jogurtu, soli i oliwy. Ciasto będzie dość gęste. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie dzielimy ciasto na kawałki, posypujemy blat mąką i wałkujemy cienkie placki. Rozwałkowane placki smażymy na suchej patelni, przykrytej pokrywką, aż się zarumienią z obu stron.
Mięso kroimy w kostkę. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy z mięsem. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Następnie dodajemy czosnek oraz wszystkie przyprawy. Dodajemy passatę i mieszamy ją z przyprawami, w razie potrzeby dolewając wodę. Gotujemy około 10 minut, a następnie blendujemy sos na gładko i doprawiamy do smaku.
Wyciągamy mięso z marynaty i smażymy. Kiedy mięso się obsmaży z obu stron, dodajemy je do sosu. Gotujemy całość przez 15 minut, aby mięso dobrze przeszło przyprawami. Na sam koniec dodajemy jogurt.
Sos podajemy z chlebkami naan.