Zupa dyniowa z imbirem i bezglutenowym groszkiem ptysiowym

Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Jesienna Rozgrzewka"

Autorka: Dorota Ociepka 

Składniki:

1/2 średniej wielkości dyni hokkaido
2 średnie cebule
4 łyżki oleju
kawałek świeżego imbiru
sok z 1/2 cytryny
prażone pestki dyni
groszek ptysiowy bezglutenowy marki Bezgluten
serek mascarpone (opcjonalnie)
sól do smaku

Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Jesienna Rozgrzewka"

Autorka: Dorota Ociepka 

Przygotowanie

W rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Dynię, razem ze skórką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na kilka minut. Gdy lekko zmięknie, wyjmujemy ją i obieramy ze skóry.

Kawałki dyni dodajemy do zeszklonej cebuli, przekładamy do większego garnka, dolewamy trochę wody, dodajemy obrany imbir i solimy całość. Gotujemy przez 15 minut, mieszając. W razie potrzeby, jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy wodę. Blendujemy na gładką masę.

Na koniec wciskamy sok z cytryny i opcjonalnie dodajemy 2 łyżki serka mascarpone, po czym znowu miksujemy. Na talerzu zupę posypujemy prażonymi pestkami dyni oraz bezglutenowym groszkiem ptysiowym.

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.