5 wskazówek, jak wprowadzić dietę bezglutenową dla dziecka

Wykrycie celiakii u dziecka zawsze prowadzi do niepokoju rodziców i obaw, że choroba może znacznie utrudnić jego życie. Czy jednak rzeczywiście jest czego się obawiać? Jak w łatwy sposób poradzić sobie z nietolerancją glutenu u dziecka? Podpowiadamy!

5 wskazówek, jak wprowadzić dietę bezglutenową dla dziecka

Kiedy w grę wchodzi nietolerancja glutenu, istotne jest zaangażowanie w zmiany całej rodziny. Wiedza dotycząca diety i sposobu radzenia sobie z chorobą jest niezwykle ważna i pomocna w wyrobieniu odpowiednich nawyków żywieniowych już na wczesnym etapie życia pociechy. Jak komponować menu i w jaki sposób prawidłowo edukować dziecko? Mamy na to praktyczne wskazówki!

Podstawowe zmiany w diecie bezglutenowej dziecka

Wykrycie celiakii u dziecka przede wszystkim nie powinno być powodem do paniki. Każdy rodzic w pierwszej kolejności musi zapoznać się ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi nietolerancji glutenu oraz jego wpływu na organizm. Ograniczenie pewnej grupy pokarmów nie musi również oznaczać ciągłego powtarzania tych samych przepisów. W każdym sklepie bezglutenowym, a coraz częściej również w popularnych sklepach sieciowych spotkać można gotowe produkty śniadaniowe, makarony bezglutenowe, a nawet konserwy, wędliny i przyprawy oznaczone znakiem przekreślonego kłosa.

W przypadku komponowania diety dla swojej pociechy istotne jest również, by wziąć pod uwagę jej rozwój oraz zapotrzebowanie kaloryczne i dostosować je do wieku. Ponieważ jedzenie bez glutenu w postaci np. gotowych mieszanek mąk bardzo często jest uboższe w składniki mineralne jak cynk, magnez czy żelazo, można wzbogacać dietę o orzechy, ryż, soję, czy pestki słonecznika. Dietę bezglutenową warto również wzbogacać o błonnik dostarczany w nieprzetworzonych warzywach i owocach.

Produkty bezglutenowe sklep

Walka z rutyną — jak komponować jedzenie bez glutenu?

Dziecko niemal z każdej strony atakowane jest słodkimi pokusami, które niestety najczęściej bogate są w gluten. Aby zminimalizować ryzyko sięgania po przekąski, które mają szkodliwy wpływ dla jego organizmu, warto zastąpić je produktami oznaczonymi jako gluten free.

Z pomocą przyjdzie również 5 prostych zasad, dzięki którym zadbasz o różnorodność i prawidłowy rozwój dziecka, bez konieczności rezygnowania z tak lubianych przekąsek, jak zapiekanki, tortille, czy słodkie babeczki.

  1. Jedzenie bez glutenu musi być urozmaicone — dzięki temu zapobiegniesz sytuacjom, w których pociecha sięgnie po słodycze, czy słone przekąski bogate w gluten. Obiady zawierające wszystkie dopuszczalne grupy żywieniowe pomogą również w prawidłowym rozwoju dziecka i zadbają o jego zdrowie.
  2. Konieczne jest zachowanie umiaru i dbanie o to by zapotrzebowanie kaloryczne dziecka było na odpowiednim poziomie, adekwatnym do jego wieku i aktywności fizycznej.
  3. Warto wprowadzić również stałą ilość i częstotliwość posiłków, które korzystnie wpłyną na pracę jelit i przemianę materii.
  4. Dokładnie czytaj etykiety i składy. Wiele produktów pozornie nieszkodliwych zawiera gluten. Wybierz zupki, sosy, przyprawy i inne półproduktu z oznaczeniem GF (ang. gluten free). Unikaj również nadmiaru tłuszczów, cukru i soli.
  5. Dbaj o odpowiednią dawkę ruchu swojej pociechy. Sport lub sztuki walki, a nawet regularne spacery bardzo korzystnie wpływają na perystaltykę jelit i oczywiście ogólny stan zdrowia i dobre samopoczucie.

Celiakia - zmiana żywienia w całej rodzinie

Nie warto obawiać się zmian, jakie zajdą w sposobie odżywiania pociechy, u której zdiagnozowano celiakię. Zarówno medycyna, jak i dietetyka znają skuteczne sposoby, dzięki którym dziecko będzie prawidłowo się rozwijać i prowadzić normalne życie. Ważne jednak by ze zmianami nie czekać i sięgnąć po jedzenie bez glutenu jak najszybciej. Dzięki dostępności produktów takich jak pieczywo i makarony bezglutenowe, konserwy, wędliny i produkty śniadaniowe wpłyniesz na regenerację kosmków jelitowych dziecka, znacząco poprawiając jego zdrowie.

Rozważ wprowadzenie diety bezglutenowej dla całej rodziny. Unikniesz sytuacji, w których podczas przygotowania posiłków może dojść do zanieczyszczenia obiadu dziecka, o co łatwo, gdy dania przygotowywane są równocześnie. Nie kupuj również słodyczy i słonych przekąsek, których Twoje dziecko nie toleruje. Dietę bezglutenową potraktuj jako zwykłą zasadę żywieniową panującą w domu, zapobiegnie to poczuciu inności i alienacji dziecka.

Niezbędne jest również przeprowadzenie rozmowy z dzieckiem i wytłumaczenie mu dokładnie, na czym polega jego choroba, jakie mogą być jej konsekwencje i jak sobie z nią radzić. Zatajanie pewnych informacji może powodować, że dziecko będzie bardziej skłonne do podjadanie przekąsek i słodyczy bogatych w gluten np. od swoich rówieśników. Niezwykle ważne jest również, by nie izolować swojego dziecka. Wycieczki szkolne, czy urodziny kolegów i koleżanek mogą prowadzić do pewnego ryzyka, jednak zabranianie dziecku uczestnictwa w nich spotęguje poczucie odmienności i niekorzystnie wpłynie na jego rozwój emocjonalny i postrzeganie choroby.

Oczywiście o chorobie dziecka powinni wiedzieć również pozostali członkowie rodziny. Będą mogli oni przygotować jedzenie bez glutenu lub zadbać o jego gotowe zamienniki na imprezy rodzinne. Ważne jest także przekazanie tej informacji nauczycielom i wychowawcy, którzy przypilnują dziecko w szkole, dbają o jego bezpieczeństwo. Pamiętaj, postaw na zaufanie, zadziała znacznie lepiej niż rygorystyczne zakazy i kary.

Skomentuj artykuł

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.