Bezglutenowe bułeczki owsiane – prosty przepis!

Uwielbiasz świeże bułki, ale odkąd jesteś na diecie bezglutenowej, nie możesz ich znaleźć w żadnej piekarni? Sprawdź, jak zrobić bezglutenowe bułeczki owsiane samemu w domu!

Nie ma nic lepszego, niż zapach świeżo upieczonych bułek, roznoszący się po całym domu… Zwłaszcza, kiedy są to pyszne i zdrowe bezglutenowe bułeczki owsiane! Oprócz tego, że są one mięciutkie i apetycznie, to zapewnią Ci także sporą dawkę witaminy B i błonnika! Sprawdź, jakich składników potrzebujesz do zrobienia tych bułek i jak łatwo jest je wykonać!

Bezglutenowe bułeczki owsiane – świetna propozycja dla każdego

Jednym z największych problemów po przejściu na dietę bezglutenową jest znalezienie pasującego zamiennika chleba. Niestety pieczywo z mąki pszennej albo żytniej zawiera gluten, więc trzeba całkowicie wyeliminować je ze swojej diety. Nie ma co się jednak załamywać. Na rynku istnieje wiele innych pysznych mąk, na przykład mąka kukurydziana, jaglana, kokosowa czy też ryżowa. W sklepach można znaleźć także gotowe mieszanki mąk bezglutenowych, na przykład idealnie nadająca się do pieczywa – mąka Bread Mix od firmy Bezgluten. Składa się ona głównie z pełnoziarnistej mąki owsianej, mąki ryżowej, a także skrobi kukurydzianej. Co ważne – nie zawiera konserwantów i polepszaczy smaków, dzięki czemu jest jeszcze zdrowsza. Mąka Bread Mix dzięki swoim właściwościom świetnie sprawdzi się do przygotowania bezglutenowych bułeczek owsianych. Pieczywo bezglutenowe może być naprawdę przepyszne! 

Bułki owsiane bez glutenu – jakich składników potrzebujesz?

Zrobienie bezglutenowych bułek owsianych jest naprawdę proste i przyjemne! Do ich przygotowania będziesz potrzebować:

Jak przygotować bułeczki owsiane bez glutenu?

Musisz przyznać, że lista składników do przygotowania tych pysznych bułeczek jest naprawdę krótka! Z powyższej ilości składników stworzysz 8 bezglutenowych bułek. Przygotowania musisz zacząć od przesiania mąki owsianej. Następnie dodaj do nich drożdże, sól i cukier i dokładnie wymieszaj. Kolejnym krokiem jest dolanie wody i oleju oraz dokładne wymieszanie wszystkiego (możesz użyć do tego miksera na średnich obrotach). Pod koniec miksowania do miski wlej olej i dwie łyżki wody i miksuj jeszcze przez chwilę. Kiedy ciasto ma już jednolitą i gładką konsystencję, posyp je mąką, przykryj ścierką i odstaw na 40 minut. Kiedy ciasto wyraźnie urosło, znaczy to, że jest gotowe do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 250 stopni z funkcją góra-dół. Z powstałego ciasta uformuj 8 małych bułeczek. Piecz je przez 30 minut, ale po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odstaw gotowe bułki do ostygnięcia na kilka minut. Po upływie tego czasu będą gotowe do jedzenia. Tak przygotowane bezglutenowe bułeczki owsiane świetnie będą smakowały zarówno na słono, jak i na słodko. Smacznego!

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.