Bezglutenowe pierogi z sezonowymi owocami – lekko i tradycyjnie

W polskiej kuchni pierogi są jednym z tradycyjnych dań. Chętnie podajemy je nie tylko na Wigilię. Doskonale smakują nadziewane sezonowymi owocami. Sprawdź, jak przygotować bezglutenowe pierogi z owocami.

Bezglutenowe pierogi z sezonowymi owocami – lekko i tradycyjnie

Początkowo pierogi podawane były głównie na Wigilię. Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami doskonale pasują na tę okazję. Jednak uniwersalność tego dania pozwala przygotować je zarówno w wariancie wytrawnym, jak i na słodko. W drugiej wersji możesz nadziać je słodkim serem lub sezonowymi owocami. Jakie jednak owoce nadają się do tego najlepiej? Jak przygotować lekkie ciasto na pierogi bez glutenu?

Pierogi z owocami – letni przysmak w polskiej kuchni

Latem, kiedy za oknem jest gorąco, zazwyczaj apetyt nie dopisuje. Raczej wybieramy dania lekkie, z mniejszą ilością tłuszczu i mięsa. Na obiad idealnie wówczas pasują pierogi z owocami. Podawane na słodko są pysznym i lekkim daniem, które lubią zarówno dorośli, jak i dzieci.

Każda lepsza pierogarnia ma w swoim menu pierogi wytrawne i letnie pierogi z owocami. Z łatwością jednak przygotujesz je także samodzielnie w domu. Choć przygotowanie pierogów wymaga trochę czasu, warto go poświęcić. Zawsze możesz zrobić ich większą ich ilość i zamrozić, aby w każdym momencie ugotować je i podać szybko na obiad.

Osoby z celiakią i nietolerancją glutenu po przejściu na dietę bezglutenową szybko rezygnują z dań mącznych. W końcu w większości do ich przygotowania potrzebna jest mąka pszenna. Czy z pierogów również muszą zrezygnować? Na szczęście istnieją mąki i koncentraty bezglutenowe, które spokojnie mogą zastąpić mąkę pszenną w przepisie na pierogi.

Jak zrobić bezglutenowe ciasto na pierogi?

Bezglutenowe pierogi są możliwe, co z pewnością ucieszy osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. Najłatwiejszym i najpewniejszym sposobem na przygotowanie bezglutenowego ciasta na pierogi jest wykorzystanie gotowych mieszanek. Świetnie nadają się do tego: multi mix mieszanka do ogólnego zastosowania lub naleśnikowo-makaronowo-pierogowa mieszanka bezglutenowa. Spokojnie zastąpią mąkę pszenną w opartych na niej przepisach, a także w cieście na pierogi.

Możesz także sięgnąć po mąki naturalnie bezglutenowe i samodzielnie opracować odpowiednie proporcje. Do ciasta na pierogi najczęściej wykorzystuje się mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą i ryżową. Przykładowy przepis może wyglądać tak:

  • 300 g mąki kukurydzianej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 300 ml wody.

Osoby, które jednocześnie są na diecie bezglutenowej i wegańskiej, mogą zastąpić jajka zmielonym siemieniem lnianym. Ciasto bezglutenowe na pierogi powinno być gładką, elastyczną masą, z której łatwo uformujesz małe pierogi. Pamiętaj, aby do suchych składników dodawać ciepłą wodę.

Produkty bezglutenowe sklep

Jakie owoce są najlepsze do pierogów?

Czy wszystkie owoce można wykorzystać do pierogów? Warto unikać tych z dużą ilością wody, wówczas ich sok może rozrzedzić ciasto i wypłynąć podczas gotowania. Pierogi z owocami stracą wówczas cały swój smak. Unikaj zatem wszelkich cytrusów.

Polskie pierogi najlepiej robić z polskich sezonowych owoców, do których będziesz mieć największy dostęp latem i jesienią. Sezonowe owoce rosnące na terenie Polski będą najświeższe, dzięki czemu będą zawierać największą ilość witamin i składników mineralnych.

W czerwcu koniecznie wykorzystaj do przygotowania pierogów truskawki. Sezon na te owoce jest bardzo krótki, warto zatem dobrze go spożytkować. Pierogi z truskawkami są najpopularniejszą wariacją tego dania na słodko. W lipcu i sierpniu przychodzi czas na kolejne owoce doskonale pasujące do nadziewania pierogów. Są wśród nich jagody, wiśnie, czereśnie, jagody kamczackie i borówki amerykańskie. Pierogi z jagodami są zaraz po truskawkowych najchętniej wybierane przez dorosłych i dzieci.

Na sam koniec lata i wczesną jesienią skorzystaj z sezonu na maliny, jabłka, śliwki i gruszki. Wszystkie te owoce doskonale pasują do przygotowania pierogów i nadają im wyjątkowy smak.

Z czym podawać pierogi bez glutenu?

Bezglutenowe pierogi po ugotowaniu warto czymś okrasić, aby podkreślić i uzupełnić smak nadzienia. Czym jednak je polać? Pierogi z owocami są daniem na słodko, zatem wszelkiego rodzaju skwarki i zasmażona cebula, które uzupełniają pierogi z mięsem, na pewno nie będą pasowały. Pierogi z owocami najlepiej podawać z gęstą śmietaną z cukrem, bitą śmietaną lub posypane cukrem. Do pierogów z jabłkami i gruszkami warto dodać odrobinę cynamonu, z kolei pierogi ze śmietaną doskonale pasują do nadzienia truskawkowego, jagodowego czy malinowego. Osoby, które nie lubią lub unikają śmietany, mogą ją zastąpić stopionym masłem.

Pierogi z owocami są doskonałym pomysłem na letni obiad. Do ich przygotowania możesz użyć sezonowych owoców takich jak truskawki, jagody, maliny czy jabłka. Świetnie smakują posypane cukrem lub polane gęstą śmietaną. Czy jednak osoby z celiakią również mogą je jeść? Oczywiście! Wystarczy, że przygotują ciasto na pierogi z mąk bezglutenowych lub gotowych mieszanek bez glutenu, które znajdziesz w naszym sklepie internetowym.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.