Chcę przejść na dietę bezglutenową - od czego zacząć?

Podejrzewasz, że Twój organizm średnio radzi sobie z glutenem i chciałbyś wykluczyć go z menu? A może planujesz przejść na dietę bezglutenową z powodu niedawno wykrytej nietolerancji glutenu lub celiakii? Dieta bez glutenu może być prosta i przyjemna. Dowiedz się, jak zacząć i jak znaleźć produkty bez glutenu.

Podejrzewasz, że Twój organizm średnio radzi sobie z glutenem i chciałbyś wykluczyć go z menu? A może planujesz przejść na dietę bezglutenową z powodu niedawno wykrytej nietolerancji glutenu lub celiakii? Dieta bez glutenu może być prosta i przyjemna. Dowiedz się, jak zacząć i jak znaleźć produkty bez glutenu.

Jak wygląda dieta bezglutenowa?

Obecnie stosowanie diety bezglutenowej jest proste jak nigdy dotąd. Mnóstwo osób zmaga się z nietolerancją glutenu, dlatego też w sklepach (również w popularnych marketach) możemy znaleźć mnóstwo smacznych produktów, które glutenu nie zawierają. Dieta bezglutenowa polega na całkowitym wyeliminowaniu z menu zbóż (pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, pszenżyta, orkiszu) lub ich przetworzonych postaci. 

Prawidłowo stosowana dieta bezglutenowa na początkowym etapie powinna być skonsultowana z lekarzem lub dietetykiem – szczególnie jeśli wynika ona z celiakii czy nietolerancji. Odpowiednio zbilansowane menu może pozwolić na dość szybką poprawę kondycji kosmków jelitowych, których praca – w przypadku problemów z tolerancją glutenu – jest silnie zaburzona. Uszkodzenia kosmków jelitowych mogą przyczynić się nie tylko do nieprzyjemności trawiennych, ale też do zaburzeń wchłaniania składników odżywczych, dlatego – zanim nabierzesz doświadczenia w układaniu bezglutenowego menu – możesz skorzystać z pomocy specjalisty. 

Produkty bez glutenu – jest w czym wybierać

Jak rozpoznać produkty bez glutenu? To proste. Tego typu żywność oznaczona jest specjalnym symbolem przekreślonego kłosa. Ten znak informuje klientów, że dany produkt nie zawiera glutenu. Co bardzo ważne, za bezglutenowe uważa się te produkty, które zawierają mniejszą ilość glutenu niż 20 mg/ 1 kilogram produktu. Producenci żywności mają mnóstwo sposobów na to, aby zastąpić gluten w żywności. Z reguły wybierają w tym celu kukurydzę, ziemniaki, soczewicę, fasolę, a także maniok  i amarantus. 

W sklepach można również znaleźć wiele gotowych produktów bez glutenu. Makarony, chleb bez glutenu, bułki, ciastka, sosy, przekąski i wiele innych. Dzięki temu dieta bez glutenu może być prosta i smaczna. Oczywiście wiele rodzajów żywności jest pozbawionych glutenu w sposób naturalny – dotyczy to przede wszystkim warzyw i owoców. Nie musisz więc drastycznie zmieniać swojej diety – wystarczy, że część produktów zastąpisz bezglutenowymi wersjami. 

Trzy wskazówki dla osób na diecie bezglutenowej

Życie bez glutenu tylko początkowo jest dużym wyzwaniem. Z czasem wiele rzeczy wejdzie Ci w nawyk. Na samym początku warto jednak zastosować się do kilku wskazówek: 

  • wnikliwie czytaj etykiety produktów spożywczych – gluten może ukrywać się w zupach, sosach, kawie, słodyczach, a nawet w alkoholu. Z czasem będziesz wiedział, które produkty są wolne od glutenu, więc zakupy będą zajmować Ci mniej czasu,
  • jeśli nie wiesz, czy w danym produkcie znajduje się gluten, masz dwie możliwości. Możesz zapytać o to producenta, który ma obowiązek udzielić Ci takiej informacji. Druga możliwość to wybór innego produktu, który oznaczony jest specjalnym symbolem – z czasem dowiesz się, że istnieją nawet bezglutenowe czekolady, więc nie musisz się obawiać, że będziesz musiał z czegoś rezygnować, 
  • dołącz do bezglutenowych społeczności – w czasach mediów społecznościowych masz mnóstwo możliwości. Możesz dołączyć do specjalnych grup lub obserwować blogi, które staną się dla Ciebie zarówno źródłem cennych wskazówek zdrowotnych, jak i wielu kulinarnych inspiracji. 

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.