Jaki chleb wybrać na diecie bezglutenowej?

Wśród osób, które dopiero rozpoczynają dietę bezglutenową, często pojawia się pytanie, jaki chleb wybrać na diecie bezglutenowej? Dla wielu osób pieczywo wciąż stanowi podstawowy produkt spożywczy w codziennym jadłospisie. Konieczność zmiany diety na bezglutenową wcale nie wymaga rezygnacji z tego wypieku. Należy jednak uzupełnić wiedzę na temat pieczywa, aby uniknąć błędów – tym bardziej że gluten znajduje się nie tylko w pieczywie pszennym.

Dieta bezglutenowa a chleb

Przejście na dietę bezglutenową nie oznacza jednak konieczności wyeliminowania i zastąpienia chleba innymi produktami w codziennych posiłkach. Należy zatem wiedzieć czego unikać. Tradycyjne wypieki powstają na bazie mąk, które zawierają gluten: pszennej, żytniej lub z dodatkiem jęczmiennej czy owsianej. Wykluczyć trzeba również chleb żytni oraz chleb orkiszowy.
Technologia produkcji bezglutenowej jest obecnie na tyle rozwinięta, że pozwala wyrobić chleb o niemal identycznych walorach smakowych, wizualnych i strukturalnych co chleb tradycyjny. Gluten w klasycznym pieczywie odpowiada za to, że chleb jest miękki, puszysty i elastyczny, ale zastąpienie go gumą guar, gumą ksantanową czy pochodnymi celulozy (będącymi błonnikiem pokarmowym) w pieczywie bezglutenowym powoduje uzyskanie tego samego efektu. Dzięki temu, osoby na diecie bezglutenowej nie muszą rezygnować z pieczywa i zastanawiać się co jeść zamiast chleba.

Wartościowe chleby bezglutenowe

Pieczywo w diecie bezglutenowej to nie tylko chleb kukurydziany i ryżowy, ale także chleby wzbogacane innymi pełnowartościowymi mąkami bezglutenowymi jak np. mąką gryczaną, słonecznikową, z amarantusa czy bardziej egzotycznymi np. teff, z cibory jadalnej lub z dodatkiem płatków jaglanych czy otrąb ryżowych na wzór tradycyjnego chleba razowego. Dodatek ziaren i pełnowartościowych mąk wzbogaca chleb w błonnik, białko czy korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe.

Producenci bezglutenowych produktów doskonale wiedzą o możliwości występowania niedoborów składników odżywczych u osób chorujących na celiakię. Dlatego w bezglutenowym pieczywie często można spotkać różnego rodzaju dodatki – zwłaszcza z grupy tzw. superfoods. Te produkty to często bogate źródło wielu witamin, minerałów i składników antyoksydacyjnych, zwalczających wolne rodniki. Warto więc wybierać chleby wzbogacone o np. nasiona chia, czarnuszkę, siemię lniane, czy dynię.

Składniki alergenne w pieczywie bezglutenowym

Wybierając pieczywo bezglutenowe, warto kierować się nie tylko jego dostępnością, ceną oraz atrakcyjnym opakowaniem, ale przede wszystkim składem, wartościami odżywczymi czy dodatkowymi aspektami żywieniowymi. W pierwszej kolejności warto zwracać uwagę na składniki alergenne inne niż gluten np. obecność skrobi pszennej bezglutenowej, jaj, mleka, soi, łubinu, orzechów, sezamu, siarczanów czy laktozy.

Najbezpieczniej w przypadku alergii pokarmowych sięgać po produkty wyróżniające się stosownym znakiem certyfikującym. W przypadku produktów bezglutenowych będzie to znak przekreślonego kłosa. Dużym ułatwieniem, choć czasami nieco złudnym są oznakowania „nie zawiera…” lub „bez…”. Jednak należy pamiętać, że to, co mówi opakowanie, nie zawsze odzwierciedla skład produktu, dlatego dobrze wybierać renomowanych i sprawdzonych producentów, zwłaszcza produktów bezglutenowych.

Długi termin ważności pieczywa bez glutenu

Pakowane pieczywo bezglutenowe często posiada dłuższy termin przydatności do spożycia. Jest to możliwe nawet bez użycia chemicznych konserwantów. W tym celu stosuje się naturalną metodę pakowania w ochronnej atmosferze gazowej. Tak zabezpieczone produkty mogą oczekiwać na konsumpcję przez dłuższy czas bez zmian smaku czy mikrobiologicznego zepsucia.
Wielu producentów żywności bezglutenowej proponuje pieczywo które, mimo że nie jest spożywane w dniu wypieku, nadal zachowuje właściwości świeżo wypieczonych bochenków. Dzięki temu w dowolnym czasie i miejscu można cieszyć się zawsze miękkim i smacznym pieczywem.

Chleb bezglutenowy - uwaga na zanieczyszczenia

Najważniejszym kryterium wyboru pieczywa bezglutenowego powinna być jego wysoka jakość i bezpieczeństwo. Chleb deklarowany jako wypieczony ze składników naturalnie bezglutenowych może zostać nieświadomie zanieczyszczony glutenem, o czym pisaliśmy tutaj. Dlatego należy wybierać zawsze produkty bezglutenowe (jak je rozpoznać pisaliśmy w artykule Jak rozpoznać i wybierać produkty bezglutenowe?) od sprawdzonych producentów, o ugruntowanej pozycji i doświadczeniu w dziedzinie produkcji bezglutenowej, posiadających stosowne certyfikaty i badania gwarantujące bezglutenowość produktów.

Różnorodność bezglutenowego pieczywa

Zmiana sposobu odżywiania na bezglutenowy nie oznacza bowiem rezygnacji z pełni smaku i aromatów przygotowywanych posiłków. Szeroki wybór bezglutenowego pieczywa sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie i codziennie będzie mógł cieszyć się kanapkami w różnych odsłonach.

Bogata oferta na rynku produktów bezglutenowych jest dostosowana do potrzeb i wymagań szerokiego grona konsumentów. Wśród pieczywa, znajdziemy chleby jasne o neutralnym smaku i uproszczonym składzie. Dla koneserów bardziej wyrazistych smaków dedykowane są bochenki na zakwasie z dodatkiem wartościowych ziaren jak np. słonecznik, siemię lniane, czarnuszka czy chia.
Bardziej wymagających klientów mogą zainteresować chleby bezglutenowe z ciekawymi dodatkami np. dynią i żurawiną oraz chleb bez dodatku cukrów. W ofercie znajdują się także chleby świeże z kilkudniowymi datami przydatności do spożycia oraz chleby chrupkie, a także szeroki asortyment bułek o różnych kształtach. Krótko mówiąc, istnieje tak dużo możliwości, że posiłki nigdy nie staną się nudne.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.