Podstawowe zasady diety bezglutenowej

Dieta często kojarzy się z czymś nieprzyjemnym. Jednak jest to jedynie zmiana stylu odżywiania z reguły na lepszy, który pomoże nam się czuć lepiej. Dieta bezglutenowa może być przyjemna i łatwa, jeśli będziemy przestrzegać jej kilku prostych zasad.

Stwórz listę – produkty dozwolone i zabronione na diecie bezglutenowej

Nie chcesz rezygnować z dotychczasowych zwyczajów żywieniowych i wprowadzenia radykalnych zmian do jadłospisu? Nie musisz. Chorzy na celiakię poza produktami specjalnie dla nich stworzonymi mogą stosować naturalne produkty bezglutenowe takie jak:

  • ryż biały i brązowy,
  • kukurydza,
  • gryka,
  • proso,
  • amarantus,
  • quinoa, mąki,
  • płatki ryżowe,
  • kasza jaglana,
  • kasza gryczana,
  • mięso i ryby,
  • owoce i warzywa,
  • mleko i jaja,


Do produktów zabronionych należą:

  • pszenica
  • orkisz,
  • płaskurka,
  • jęczmień,
  • żyto,
  • kasza manna,
  • kasza kuskus,
  • kasza perłowa,
  • kasza jęczmienna,
  • kawa zbożowa,
  • piwo.


Pełną listę produktów można znaleźć na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Zbilansowana dieta

Zbilansowana dieta bezglutenowa

Zasada dobrze zbilansowanej diety bezglutenowej to klucz w leczeniu celiakii i walki z nietolerancją glutenu. Należy w niej uwzględnić: owoce, warzywa, mleko, mięso oraz ich przetwory. Jest to istotne ze względu na częste niedobory witamin i składników mineralnych u osób z celiakią. Jest to spowodowane zanikiem kosmków jelitowych, przez co zmniejsza się powierzchnia absorpcji jelit. A to prowadzi do upośledzenia wchłaniania składników odżywczych.

Niedoborom mogą ulegać m.in.: witamina A, witaminy z grupy B, witamina C. cynk, żelazo oraz magnez. Jeśli mamy odpowiedni ułożony jadłospis nie powinno być z tym większego problemu. Jednak niezbędne informacje i porady dla diety bezglutenowej uzyskamy u lekarza oraz dietetyka. Mogą oni również zalecić suplementację, któregoś ze składników. W takim wypadku należy zwrócić uwagę, czy producent suplementu gwarantuje nam, że wyrób jest bezglutenowy lub poradzić się farmaceuty.

Gluten free

Uważaj na zanieczyszczenie glutenem

Zanieczyszczenie glutenem żywności bezglutenowej może nastąpić podczas każdego  etapu produkcji. Może to nastąpić wskutek zanieczyszczenia upraw zbóż, które nie zawierają glutenu przez samosiejki, lub poprzez mielenie zbóż w niewystarczająco przygotowanym młynie, bądź w czasie pakowania czy też podczas transportu.
Równie ważne jest przygotowywanie posiłku bezglutenowego, gdyż nie przestrzegając odpowiednich zasad higieny, sami możemy zanieczyścić żywność glutenem. Bardzo ważna jest świadomość konsumenta finalnego, gdyż przez niewłaściwe postępowanie  podczas przygotowania posiłku i jego serwowania np. na tych samych naczyniach co produkty glutenowe, może doprowadzić do zanieczyszczenia tego produktu.

Wybieraj tylko sprawdzone firmy bezglutenowe

Rynek oferuje nam dziś szeroką gamę produktów bezglutenowych. Skąd mamy wiedzieć, które są dobre, a które złe? Jeśli zastosujemy się już do pierwszej zasady diety bezglutenowej, czyli stworzenia listy, to dalej możemy nasz katalog poszerzać. Teraz czas na produkty przetworzone. Które wybrać?

Z pomocą przychodzi znów Polskie Towarzystwo Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Udostępnia ono listę ponad 1300 produktów pozytywnie przebadanych pod względem obecności glutenu. Na liście tej znajduje się ok. 200 produktów firmy BEZGLUTEN przeznaczonych dla osób nietolerujących glutenu. Są to m.in.: bezglutenowe pieczywo, bezglutenowe makarony oraz sosy, czy przyprawy.

Jak wynika z badań stowarzyszenia najlepiej wybierać wyroby tzw. monoproducentów, którzy specjalizują się tylko w wytwarzaniu produktów bezglutenowych. Wtedy istnieje najmniejsze ryzyko rozprzestrzeniania się glutenu. O zanieczyszczeniu glutenem pisaliśmy w artykule „Jak rozpoznać i wybierać produkty bezglutenowe?”.

Zwiększaj swoją świadomość na temat glutenu

Wspomóżmy swojego dietetyka oraz lekarza i czujmy się lepiej. Czytajmy branżowe portale o celiakii. Udzielajmy się na forach i w społecznościach osób z dietą bezglutenową. Polubmy tematyczne strony w social media. Zaopatrzmy się czasem w książkę lub gazetę, która sugeruje rozprawę z glutenem.

Jeśli będziemy na bieżąco w sprawach glutenu i celiakii, to zasady diety bezglutenowej nie będą trudne do przestrzegania, a wręcz będą płynęły w naszej krwi. Śledzenie nowych badań oraz rozwiązań dla walki z glutenem sprawi, że nasza dieta nie będzie monotonna. Pełna świadomość na temat nietolerancji glutenu sprawi, że nie popadniemy w skrajność i zachowamy równowagę żywienia.

Mąka bez glutenu

Nie daj się monotonii - eksperymentuj w kuchni

Pierogi i pizza na diecie bezglutenowej? Tak, to możliwe. Podobnie, jeżeli chodzi o smaczne kanapki, owsiankę, zupy i makarony. Mogłoby się wydawać, że na diecie bezglutenowej święta już nie będą takie jak kiedyś. Odpadałby barszcz z uszkami, ryby oraz krokiety w panierce. Wystarczy te produkty wymienić na bezglutenowe, a ciasto do pierogów i pizzy wyrobić z mąki bezglutenowej.
Tak szerokim asortymentem dysponuje firma BEZGLUTEN. W internetowym sklepie odnajdziemy już gotowe mieszanki na ciasto do pizzy oraz na kluski. Jednak dzięki dużej dostępności mąk bezglutenowych możemy w domowym zaciszu sami uformować takie ciasto.

Podsumowanie

Z tak szeroką ofertą produktów bezglutenowych dieta na celiakii wcale nie musi być trudna. Wręcz przeciwnie sprawmy, by była przyjemna. Ponadto dostępność informacji i artykułów internetowych może nam pomóc w zarządzaniu własnym jadłospisem i rozwiać wszelkie wątpliwości związane z glutenem. Pozostajemy jednak w regularnym kontakcie z lekarzem lub dietetykiem.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.