Przepis na bezglutenowe uszka z grzybami
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
Składniki ciasta:
- 400ml koncentratu mąki domowej BEZGLUTEN
- 1 łyżka masła klarowanego
- 200ml gorącej wody
- Sól
Składniki na farsz:
- 20g suszonych i namoczonych dzień wcześniej borowików
- 1 duża cebula
- Sól
- Pieprz BEZGLUTEN do smaku
- 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Cebulkę podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone w wąskie paski grzyby. Całość smażymy do momentu, aż grzyby będą miękkie, a następnie siekamy nożem. Doprawiamy solą i pieprzem.
W czasie, kiedy grzyby się duszą, przygotowujemy ciasto. Wszystkie jego składniki mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby, dodajemy więcej wody. W trakcie lepienia uszek, porcje ciasta przechowujemy w woreczku (żeby nie wyschło).
Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma papierami do pieczenia na grubość ok. 3mm i wycinamy nożem kwadraty. Do środka wkładamy ½ łyżeczkę farszu, kwadrat składamy, końcówki spinamy w charakterystyczny kształt uszka. Tak przygotowane uszka wrzucamy na kilka minut do wrzącej i osolonej wody z dodatkiem masła, a następnie odcedzamy na sitku i przelewamy lodowatą wodą.
Smacznego!