Przepis na bezglutenowe uszka z grzybami

30 min.
Czas
przygotowania
8
ilość
porcji
trudne
Skala
trudności

Składniki:

 

Składniki ciasta:


Składniki na farsz:

  • 20g suszonych i namoczonych dzień wcześniej borowików
  • 1 duża cebula
  • Sól
  • Pieprz BEZGLUTEN do smaku
  • 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki

 

 

 

30 min.
Czas
przygotowania
8
ilość
porcji
trudne
Skala
trudności

Przygotowanie

Cebulkę podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone w wąskie paski grzyby. Całość smażymy do momentu, aż grzyby będą miękkie, a następnie siekamy nożem. Doprawiamy solą i pieprzem.
W czasie, kiedy grzyby się duszą, przygotowujemy ciasto. Wszystkie jego składniki mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby, dodajemy więcej wody. W trakcie lepienia uszek, porcje ciasta przechowujemy w woreczku (żeby nie wyschło).
Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma papierami do pieczenia na grubość ok. 3mm i wycinamy nożem kwadraty. Do środka wkładamy ½ łyżeczkę farszu, kwadrat składamy, końcówki spinamy w charakterystyczny kształt uszka. Tak przygotowane uszka wrzucamy na kilka minut do wrzącej i osolonej wody z dodatkiem masła, a następnie odcedzamy na sitku i przelewamy lodowatą wodą.

Smacznego!

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.