Miętowa zupa groszkowa z grzankami
![](../cache/przepisy/poprawione/066_zupa-groszkowa/przepisy_066_1.jpg_alpha-127_cr-hp_776x517_gd.jpg)
![](../cache/przepisy/poprawione/066_zupa-groszkowa/przepisy_066_2.jpg_alpha-127_cr-hp_776x517_gd.jpg)
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-1.png)
przygotowania
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-5.png)
porcji
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-6.png)
trudności
Składniki:
Składniki dla 2-4 osób:
- ½ kg zielonego groszku
- 1 por (zielona część)
- 1 cebula
- Masło do smażenia
- 10 listków świeżej mięty
- Sól do smaku
- Pieprz BEZGLUTEN do smaku
- Dwie garście grzanek marki BEZGLUTEN
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-1.png)
przygotowania
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-5.png)
porcji
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-6.png)
trudności
Przygotowanie
Cebulę i pora kroimy w talarki, a następnie podsmażamy ok. 10 minut na patelni z masłem. W tym czasie wrzucamy groszek do wrzątku i gotujemy na średnim ogniu. Gotowe warzywa wrzucamy do groszku, całość gotujemy kolejne 10 minut, dodajemy miętę, a następnie całość blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby, jeśli krem jest za gęsty, dodajemy wrzącej wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przelewamy do talerzy. Posypujemy grzankami i podajemy na stół!
Smacznego!
![Produkt bez cukru](../cache/oznaczenia/symbol-3.png_alpha-127_cr-wp_60x60_gd.png)
![Produkt bez jaj](../cache/oznaczenia/bez_jaj.png_alpha-127_cr-wp_60x60_gd.png)
![Produkt bez mleka](../cache/oznaczenia/bez_mleka.png_alpha-127_cr-wp_60x60_gd.png)
![Produkt bez skrobi pszennej](../cache/oznaczenia/bez_skrobi.png_alpha-127_cr-wp_60x60_gd.png)
![Produkt bezglutenowy](../cache/oznaczenia/symbol-1.png_alpha-127_cr-wp_60x60_gd.png)