Miętowa zupa groszkowa z grzankami
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
Składniki dla 2-4 osób:
- ½ kg zielonego groszku
- 1 por (zielona część)
- 1 cebula
- Masło do smażenia
- 10 listków świeżej mięty
- Sól do smaku
- Pieprz BEZGLUTEN do smaku
- Dwie garście grzanek marki BEZGLUTEN
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Cebulę i pora kroimy w talarki, a następnie podsmażamy ok. 10 minut na patelni z masłem. W tym czasie wrzucamy groszek do wrzątku i gotujemy na średnim ogniu. Gotowe warzywa wrzucamy do groszku, całość gotujemy kolejne 10 minut, dodajemy miętę, a następnie całość blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby, jeśli krem jest za gęsty, dodajemy wrzącej wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przelewamy do talerzy. Posypujemy grzankami i podajemy na stół!
Smacznego!