Przepis na bezglutenową zupę kukurydzianą z grzankami
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
Składniki dla 2 osób:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ małego selera
- 1 duży ziemniak
- 1 cebula
- 2 duże kolby kukurydzy
- Sól
- Pieprz BEZGLUTEN
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- Grzanki BEZGLUTEN
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Ziarna kukurydzy odkrawamy z kolby przy pomocy noża. Resztę warzyw obieramy i kroimy na mniejsze części. Całość wrzucamy do garnka i zalewamy wodą do wysokości warzyw, dodajemy liść laurowy, sól i ziele angielskie. Gotujemy ok. 20-25 minut pod przykryciem, wyciągamy liść laurowy i kulki ziela angielskiego a następnie blendujemy tak, aby grudki warzyw były wyczuwalne. Dolewamy pożądaną ilość gorącej wody, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na wierzch wykładamy grzanki, ozdabiamy natką pietruszki i od razu podajemy na stół. Smacznego!