Przepis na bezglutenową zupę kukurydzianą z grzankami

30 min.
Czas
przygotowania
2
ilość
porcji
łatwe
Skala
trudności

Składniki:


Składniki dla 2 osób:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ małego selera
  • 1 duży ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 duże kolby kukurydzy
  • Sól
  • Pieprz BEZGLUTEN
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • Grzanki BEZGLUTEN

30 min.
Czas
przygotowania
2
ilość
porcji
łatwe
Skala
trudności

Przygotowanie

Ziarna kukurydzy odkrawamy z kolby przy pomocy noża. Resztę warzyw obieramy i kroimy na mniejsze części. Całość wrzucamy do garnka i zalewamy wodą do wysokości warzyw, dodajemy liść laurowy, sól i ziele angielskie. Gotujemy ok. 20-25 minut pod przykryciem, wyciągamy liść laurowy i kulki ziela angielskiego a następnie blendujemy tak, aby grudki warzyw były wyczuwalne. Dolewamy pożądaną ilość gorącej wody, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na wierzch wykładamy grzanki, ozdabiamy natką pietruszki i od razu podajemy na stół. Smacznego!

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.