3 pomysły na bezglutenowe obiady do pracy

Mało apetyczny i trudny w przygotowaniu bezglutenowy obiad do pracy? Nic bardziej mylnego. Dieta bezglutenowa w pracy może być smaczna, szybka i przyjemna. Wystarczy znaleźć chwilę czasu i zastosować, któryś z naszych prostych przepisów.

Pełne smaku, pomidorowe bezglutenowe Risotto

Aromatyczna i wykwintna kuchnia włoska może stanowić część jadłospisu u osób chorych na celiakię. Na bezglutenowy obiad do pracy możemy przygotować najsłynniejsze włoskie danie z ryżu – risotto. Sprawdzi się w wersji wegetariańskiej oraz mięsnej.

Właściwości:

Ryż jest przede wszystkim dobrym źródłem węglowodanów. Ponadto nie zawiera glutenu. Skład ryżu to m.in. spore dawki potasu, magnezu oraz witamin z grupy B. Przy wyborze rodzaju ryżu, warto zwrócić uwagę na inny typ niż biały np. dziki lub brązowy. Te odmiany są bardziej odżywcze i wartościowe.

Składniki:


Przygotowanie:

Rozgrzewamy na patelni olej. Po rozgrzaniu wrzucamy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Mieszamy i czekamy, aż warzywa się zarumienia. Następnie dodajemy na patelnię pomidory z puszki. Kroimy świeże pomidory i paprykę w kostkę. Dorzucamy je do naczynia i czekamy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Na patelnię wsypujemy ryż. Wszystko należy dobrze wymieszać. Teraz zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Należy pilnować, by ryż nie przykleił się do spodu naczynia. Wszystko przyprawić słodką papryką, pieprzem i oregano. Na górę można dodać świeżo posiekaną bazylię i włoski ser.

Zdrowa i bezglutenowa sałatka z kaszy jaglanej

Moda na makaronowe i kaszowe sałatki nie ustaje. Tym razem w nasz bezglutenowy lunch do pracy na stałe wpiszmy kaszę jaglaną. Zagotowanie całego woreczka za jednym razem, pozwoli szybko uzyskać bazę do głównego posiłku nawet na cały tydzień. Dodatki możemy stosować różne, więc nie musimy się martwić, że dieta bezglutenowa w pracy stanie się monotonna.

Właściwości:

Kasza jaglana pochodzi z ziaren prosa naturalnie bezglutenowych. Ceniona jest za uniwersalność oraz zawartości składników odżywczych m.in. magnezu, fosforu, miedzi i witamin z grupy B. Kasza jaglana jest również źródłem krzemionki, która ma wpływ na kondycję włosów, skóry oraz paznokci.

Składniki:

  • ½ szklanki (ok. 120 g) kaszy jaglanej BEZGLUTEN,
  • 1 ¼ szklanki (ok. 310 ml) wody,
  • ½ średniej marchewki,
  • 1 mała cebula,
  • 1 papryka czerwona,
  • ½ szklanki kukurydzy z puszki,
  • sól, pieprz,
  • olej,
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki.


Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wypłucz w zimnej wodzie i przelej wrzątkiem. Tak przygotowywaną umieść w podanej ilości gotującej się wody z ½ łyżeczki soli i łyżką oleju. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 - 20 min. W tym czasie umyj warzywa i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i usmaż warzywa al dente, kolejno dodając (od najtwardszego) marchewkę, cebulę, paprykę i kukurydzę. Podsmażone warzywa połącz z ugotowaną kaszą, dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatka doskonale smakuje na ciepło oraz na zimno.

Indyjski makaron curry z kurczakiem

Aromatyczny bezglutenowy obiad w pracy jest możliwy. Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów makaronów. Możemy skorzystać z makaronów pełnoziarnistych z mąką ryżową, gryczaną, czy sorgo. Dostępne są nawet makarony kolorowe w różnych kształtach. Dzięki temu nasze danie może zyskać jeszcze bardziej wyrazisty charakter. Odczarujmy więc kuchnię bezglutenową i cieszmy się pełnią smaku.

Właściwości:

Makarony to przede wszystkim węglowodany i energia. Te bezglutenowe wersje z mąki kukurydzianej i ryżowej mogą posiadać wysoką zawartość selenu, miedzi i żelaza, a także być źródłem witaminy B1 i magnezu.

Składniki:


Przygotowanie:

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z curry i obsmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Gdy kurczak będzie już usmażony, dodaj drobno pokrojone w kostkę pomidory i chwilę podsmaż. Następnie porcjami na patelnie dodawaj szpinak (po każdej porcji patelnie możesz przykryć pokrywką, by szpinak szybciej się udusił). Śmietankę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zalej zawartość patelki i delikatnie zredukuj sos. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Przygotowany sos połącz z ugotowanym makaronem. Przepis stanowi dwie porcje.

Podsumowanie

Nauczmy się kuchni bezglutenowej, a zagniemy każdego, kto spróbuje obrazić dietę bezglutenową, jako ograniczoną, pracochłonną, czy mdłą. Stosując już tylko te trzy wskazane przepisy, możemy zaspokoić bezglutenowym posiłkiem zarówno osoby, które mają ochotę na coś słodkiego i pożywnego, jak i wegetarian oraz pragnących aromatu i energii mięsożerców. Pokażmy w ten sposób innym, że celiakia nie czyni nas odmieńcami.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Polecamy przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.