Pulpety z kaszą jaglaną

Doskonały sposób na przemycenie kaszy do dziecięcego menu i na wykorzystanie mięsa z rosołu.

20 min.
Czas
przygotowania
2
ilość
porcji
średnie
Skala
trudności

Składniki:

 

Składniki na pulpety dla 2 osób:

  • 250ml szklanka gotowanego mięsa z rosołu
  • 250ml szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok.125ml sypkiej)
  • 1 jajko lub zamiennik jajka BEZGLUTEN przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu
  • Sól do smaku
  • Pieprz BEZGLUTEN
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Olej do smażenia

 

Składniki na sos:

 

Doskonały sposób na przemycenie kaszy do dziecięcego menu i na wykorzystanie mięsa z rosołu.

20 min.
Czas
przygotowania
2
ilość
porcji
średnie
Skala
trudności

Przygotowanie

Wszystkie składniki pulpetów wrzucamy do malaksera i mielimy na gładką masę, a następnie formujemy z niej kulki. Pulpety wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy ok. 5 minut z każdej strony na złoty kolor.
W czasie, kiedy mięso się smaży, przystępujemy do robienia sosu. Do garnka wrzucamy masło oraz mąkę, całość podgrzewamy, intensywnie mieszając. Do masy dolewamy mleko oraz domowy bulion, a także sól oraz pieprz do smaku. Mieszamy sos do momentu, aż zgęstnieje, a następnie ściągamy z gazu.
Gotowe pulpety wykładamy na talerz, polewamy sosem i ozdabiamy natką pietruszki lub kiełkami.
Smacznego!

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.