Pulpety z kaszą jaglaną
Doskonały sposób na przemycenie kaszy do dziecięcego menu i na wykorzystanie mięsa z rosołu.
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
Składniki na pulpety dla 2 osób:
- 250ml szklanka gotowanego mięsa z rosołu
- 250ml szklanka ugotowanej kaszy jaglanej BEZGLUTEN (ok.125ml sypkiej)
- 1 jajko lub zamiennik jajka BEZGLUTEN przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu
- Sól do smaku
- Pieprz BEZGLUTEN
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Olej do smażenia
Składniki na sos:
- 1 kopiasta łyżka masła
- 1 kopiasta łyżka koncentratu maki domowej BEZGLUTEN
- 200ml mleka
- 100ml domowego bulionu
- Sól do smaku
- 1 łyżeczka pieprzu BEZGLUTEN
Doskonały sposób na przemycenie kaszy do dziecięcego menu i na wykorzystanie mięsa z rosołu.
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Wszystkie składniki pulpetów wrzucamy do malaksera i mielimy na gładką masę, a następnie formujemy z niej kulki. Pulpety wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy ok. 5 minut z każdej strony na złoty kolor.
W czasie, kiedy mięso się smaży, przystępujemy do robienia sosu. Do garnka wrzucamy masło oraz mąkę, całość podgrzewamy, intensywnie mieszając. Do masy dolewamy mleko oraz domowy bulion, a także sól oraz pieprz do smaku. Mieszamy sos do momentu, aż zgęstnieje, a następnie ściągamy z gazu.
Gotowe pulpety wykładamy na talerz, polewamy sosem i ozdabiamy natką pietruszki lub kiełkami.
Smacznego!