Pierogi ruskie

30 min.
Czas
przygotowania
2-4
ilość
porcji
trudne
Skala
trudności

Składniki:


Składniki ciasto dla 2 osób:

 

Składniki na farsz:

  • 200g twarogu
  • 200g ziemniaków
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 cebule
  • Masło
  • Natka pietruszki do dekoracji

 

 

30 min.
Czas
przygotowania
2-4
ilość
porcji
trudne
Skala
trudności

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości pod przykryciem (ok. 15 minut). W trakcie gotowania ziemniaków przystępujemy do robienia ciasta. Mąkę mieszamy z wrzącą wodą, dodajemy olej i sól a następnie wyrabiamy masę w malakserze. Gotowe ciasto przekładamy do woreczka, żeby nie wyschło.
Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle do momentu, aż będzie szklista. Połowę cebuli wrzucamy do miski, dodajemy ugotowane i wyciśnięte przez praskę ziemniaki oraz twaróg, sól oraz pieprz. Całość ugniatamy widelcem i dokładnie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z woreczka i rozwałkowujemy na grubość kilku mm, a następnie wyciskamy z niego kształt np. szklanką. Nakładamy łyżeczką farsz i zlepiamy dokładnie boki. Tak przygotowane pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1-2 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi polewamy resztę cebulki z masłem i dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.