Domowe crunchy (granola) z płatków owsianych
![](../cache/przepisy/poprawione/017_granola/przepisy_017_1.jpg_alpha-127_cr-hp_776x517_gd.jpg)
![Crunchy granola z płatków owsianych](../cache/przepisy/poprawione/017_granola/przepisy_017_2.jpg_alpha-127_cr-hp_776x517_gd.jpg)
![](../cache/przepisy/poprawione/017_granola/przepisy_017_3.jpg_alpha-127_cr-hp_776x517_gd.jpg)
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-1.png)
przygotowania
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-5.png)
porcji
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-6.png)
trudności
Składniki:
- 1 opakowanie płatków owsianych BEZGLUTEN
- 2 kopiaste łyżki miodu
- 2 kopiaste łyżki masła klarowanego lub miękkiego masła
- 150ml ulubionego soku np. pomarańczowego lub jabłkowego
- Ulubione dodatki: orzechy, migały, ziarna słonecznika, suszone morele, rodzynki itp
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-1.png)
przygotowania
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-5.png)
porcji
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-6.png)
trudności
Przygotowanie
Płatki wrzucamy do miski. Dodajemy miód, masło oraz sok. Całość dokładnie mieszamy tak, aby wszystkie płatki były mokre i pokryte masłem oraz miodem.
Mieszankę przekładamy na papier do pieczenia, rozkładając ją równomiernie tak, w cienką warstwę, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni na ok. 40 minut. W trakcie pieczenia płatki należy mieszać co 10 minut pilnując, aby równomiernie się przypiekły.
Gotowe crunchy mieszamy z pokrojonymi, suszonymi owocami i pokruszonymi orzechami. Po ostudzeniu przechowujemy w szklanym słoju. Jemy z dodatkiem mleka, jogurtu lub dodajemy do deserów np. lodowych.
Smacznego!
![Produkt bez skrobi pszennej](../cache/oznaczenia/bez_skrobi.png_alpha-127_cr-wp_60x60_gd.png)
![Produkt bezglutenowy](../cache/oznaczenia/symbol-1.png_alpha-127_cr-wp_60x60_gd.png)