Domowe crunchy (granola) z płatków owsianych

60 min.
Czas
przygotowania
8
ilość
porcji
łatwe
Skala
trudności

Składniki:

  • 1 opakowanie płatków owsianych BEZGLUTEN
  • 2 kopiaste łyżki miodu
  • 2 kopiaste łyżki masła klarowanego lub miękkiego masła
  • 150ml ulubionego soku np. pomarańczowego lub jabłkowego
  • Ulubione dodatki: orzechy, migały, ziarna słonecznika, suszone morele, rodzynki itp

60 min.
Czas
przygotowania
8
ilość
porcji
łatwe
Skala
trudności

Przygotowanie

Płatki wrzucamy do miski. Dodajemy miód, masło oraz sok. Całość dokładnie mieszamy tak, aby wszystkie płatki były mokre i pokryte masłem oraz miodem.
Mieszankę przekładamy na papier do pieczenia, rozkładając ją równomiernie tak, w cienką warstwę, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni na ok. 40 minut. W trakcie pieczenia płatki należy mieszać co 10 minut pilnując, aby równomiernie się przypiekły.
Gotowe crunchy mieszamy z pokrojonymi, suszonymi owocami i pokruszonymi orzechami. Po ostudzeniu przechowujemy w szklanym słoju. Jemy z dodatkiem mleka, jogurtu lub dodajemy do deserów np. lodowych.
Smacznego!

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.