Domowe crunchy (granola) z płatków owsianych
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
- 1 opakowanie płatków owsianych BEZGLUTEN
- 2 kopiaste łyżki miodu
- 2 kopiaste łyżki masła klarowanego lub miękkiego masła
- 150ml ulubionego soku np. pomarańczowego lub jabłkowego
- Ulubione dodatki: orzechy, migały, ziarna słonecznika, suszone morele, rodzynki itp
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Płatki wrzucamy do miski. Dodajemy miód, masło oraz sok. Całość dokładnie mieszamy tak, aby wszystkie płatki były mokre i pokryte masłem oraz miodem.
Mieszankę przekładamy na papier do pieczenia, rozkładając ją równomiernie tak, w cienką warstwę, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni na ok. 40 minut. W trakcie pieczenia płatki należy mieszać co 10 minut pilnując, aby równomiernie się przypiekły.
Gotowe crunchy mieszamy z pokrojonymi, suszonymi owocami i pokruszonymi orzechami. Po ostudzeniu przechowujemy w szklanym słoju. Jemy z dodatkiem mleka, jogurtu lub dodajemy do deserów np. lodowych.
Smacznego!