Przepis na bezglutenowe naleśniki z owocami i śmietaną
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
Składniki ciasta naleśnikowego na 2-3 naleśniki:
- 100ml koncentratu mąki domowej BEZGLUTEN
- 100ml mąki gryczanej BEZGLUTEN
- 2 jajka
- 150ml wody
- 150ml mleka
- Sól
Składniki dodatkowe:
- 1 szklanka borówek amerykańskich
- 1 szklanka malin
- 1 szklanka śmietany 12 proc.
- Cukier puder do posypania
- Olej lub masło klarowane do smażenia
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą i wylewamy cienką warstwę na rozgrzaną patelnię teflonową. Smażymy na średnim gazie ok. 3-4 minuty, dodajemy tłuszcz i przewracamy na drugą stronę. Smażymy do uzyskania złotego koloru.
Ciepłe naleśniki wykładamy na talerze. Smarujemy grubą warstwą śmietany a wierzch dekorujemy obficie owocami. Całość posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!