Przepis na bezglutenowe naleśniki z serem
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
Składniki na naleśniki dla 2-3 osób:
- 200ml mąki gryczanej BEZGLUTEN
- 200ml koncentratu mąki domowej BEZGLUTEN
- Ok. 600ml wody
- Sól
Składniki na nadzienie:
- 500g białego sera
- 300ml kubek śmietany 12proc.
- 3-4 łyżki cukru
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta na naleśniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy trzepaczką. Porcję ciasta wylewamy na rozgrzaną patelnię z masłem, tworząc cienką warstwę, a następnie smażymy z obu stron na złoty kolor.
Przygotowujemy nadzienie. Biały ser rozdrabniamy widelcem i mieszamy z cukrem i śmietaną. Gotową masą wypełniamy naleśniki i zwijamy w trójkąty lub ruloniki. Do masy możemy dodać także rodzynki lub inne, suszone owoce oraz laskę wanilii albo siemię lniane. Smacznego!