Zapiekana kasza z serem i szpinakiem
Kasza jaglana jest doskonałą bazą do przygotowania pysznych, wartościowych i zdrowych potraw. Możesz zrobić z niej budyń, wykorzystać zamiast makaronu do zupy lub podać z warzywami na drugie danie. Dzisiaj prezentujemy aromatyczną zapiekankę ze szpinakiem
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
Składniki dla 2 osób:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej marki BEZGLUTEN
- 1-2 łyżki masła klarowanego lub zwykłego
- 100g szpinaku baby (ok.2-3 duże garście liści)
- 2 ząbki czosnku
- Sól do smaku
- Pieprz BEZGLUTEN o smaku
- 4 plastry dozwolonego sera żółtego
Kasza jaglana jest doskonałą bazą do przygotowania pysznych, wartościowych i zdrowych potraw. Możesz zrobić z niej budyń, wykorzystać zamiast makaronu do zupy lub podać z warzywami na drugie danie. Dzisiaj prezentujemy aromatyczną zapiekankę ze szpinakiem
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Czosnek obieramy, szpinak dokładnie płuczemy w misce i odsączamy z nadmiaru wody. Oba składniki zapiekanki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy do momentu, aż szpinak zmięknie (ok. 3 minuty). Dodajemy kaszę, pokrojony w kostkę żółty ser i wyjmujemy czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy na tartaletkę lub do form na babeczki, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 10 minut.
Prezentowana zapiekanka ma jedynie aromat czosnku, przez co idealnie nadaje się dla dzieci. W wersji dla dorosłych czosnek możemy posiekać i dodać bezpośrednio do potrawy. Nie masz czasu na pieczenie? Tę potrawę możesz zjeść także bezpośrednio z patelni! Jeśli możesz jeść jajko, dodaj do środka zapiekanki 1 sztukę lub wykorzystaj zamiennik jajka BEZGLUTEN.