Kasza jaglana z jabłkami
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
Składniki na kaszę dla 2 osób:
- ½ szklanki kaszy jaglanej BEZGLUTEN
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka masła
Składniki dodatkowe:
- 2 jabłka np. szara reneta
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru lub miodu lub syropu klonowego
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sitku, a następnie przekładamy do garnka, wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu z dodatkiem masła. Po 10 minutach kaszę zdejmujemy z gazu, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na kolejne 10 minut, aby napęczniała.
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię z masłem i cukrem. Smażymy do momentu, aż będą odpowiednio miękkie (2-3 minuty).
Gorąca kaszę wykładamy na talerze i dodajemy jabłka.
Smacznego!