Skutki nieprzestrzegania diety bezglutenowej

Decyzja o przejściu na jakąkolwiek dietę wiąże się z pewnymi oczekiwaniami. Z reguły pragnie się poprawić samopoczucie, zrzucić kilogramy czy wyleczyć konkretne dolegliwości związane z alergiami pokarmowymi. Ta ostatnia przyczyna zmiany żywienia jest charakterystyczna dla diety bezglutenowej. Jednak w odróżnieniu od diet odchudzających, czy oczyszczających skutki jej nieprzestrzegania mogą być dla pacjenta dotkliwe i wywoływać niepożądane powikłania.

Leczenie dietą bezglutenową

Celiakia oraz nietolerancja glutenu są schorzeniami, których jedyną formą leczenia jest ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej. Dieta ta polega na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów zawierających gluten. Aby jednak w pełni cieszyć się zdrowiem, należy pamiętać, że to nie wszystko. Ważne jest także przestrzeganie podstawowych zasad przygotowywania posiłków, o których pisaliśmy w odrębnym artykule – zasady przygotowania posiłków.

Wpływ przestrzegania diety a stan zdrowia

Zarówno świadome, jak i nieświadome nieprzestrzeganie diety bezglutenowej skutkuje pogarszaniem się stanu zdrowia chorej osoby. Nieświadome spożycie glutenu wynika np. z barku dostatecznych informacji od producenta na opakowaniu lub zanieczyszczeń krzyżowych zachodzących w trakcie przygotowywania posiłków. Chorzy na celiakię odczują objawy zatrucia glutenem, które mogą trwać od kilku dniu do nawet kilku tygodni. Objawami tymi są: ból brzucha, ból mięśni, ból głowy, ostra biegunka, mdłości, wzdęcia, nieprzyjemne uczucie sytości i inne ogólne problemy gastryczne oraz wysypka, senność, zmęczenie, czy rozdrażnienie.

Jak radzić sobie z zatruciem glutenem?

Rodzaj i stopień objawów zależą od jednostki chorobowej, z jaką pacjent ma do czynienia, jego ogólnego stanu zdrowia oraz ilości spożytego glutenu. W załagodzeniu dolegliwości spowodowanych zatruciem glutenem może pomóc picie dużych ilości wody, a także naparów z mięty, imbiru, rumianku, siemienia lnianego, pokrzywy, herbaty oraz spożywanie kiszonych warzyw. Zalecany jest także odpoczynek i sen, które pomogą zregenerować się ciału.

Skutki nieprzestrzegania diety bezglutenowej

Nieprawidłowe leczenie, świadome niestosowanie diety bezglutenowej lub też nieprzestrzeganie jej ze względu na brak postawionej diagnozy może prowadzić przede wszystkim do uszkodzeń jelita cienkiego. Ponadto odstępstwa od diety bezglutenowej negatywnie wpływają również na układ pokarmowy, nerwowy, rozrodczy, krwionośny, a nawet mogą być przyczyną chorób autoimmunologicznych. Mogą wówczas wystąpić dodatkowe dolegliwości m.in.: wczesna osteoporoza, anemia, niepłodność, poronienia, niska waga płodu, niedokrwistość podczas ciąży, wczesna menopauza, cukrzyca typu I, choroby wątroby, choroby tarczycy, depresja, migrena, padaczka, czy obniżenie napięcia mięśniowego. W skrajnych przypadkach, podczas długotrwałego nieprzestrzegania diety bezglutenowej występuje możliwość pojawienia się choroby nowotworowej m.in. rak jelita cienkiego i grubego.

Podsumowanie

Ścisła dieta bezglutenowa to jedyny lek na nieprzyjemne objawy spowodowane spożywaniem glutenu. Natomiast w przypadku celiakii dieta ta musi być przestrzegana przez całe życie. Każde świadome, a nawet nieświadome spożycie glutenu podnosi ryzyko zachorowania na różnego rodzaju schorzenia, a już z pewnością będzie przyczyną odczuwania i nasilania się przykrych dolegliwości.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Polecamy przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.