Najważniejsze błędy w diecie bezglutenowej - jak ich uniknąć?

Popełnianie błędów w diecie bezglutenowej może skończyć się źle dla chorych na celiakię. Dieta bezglutenowa to nie tylko moda, ale przede wszystkim sposób leczenia. Dlatego bardzo ważna jest znajomość tematu glutenu i najczęstszych błędów.

Gluten tylko w produktach zbożowych?

Gluten najczęściej kojarzy się z produktami zbożowymi. Zakładamy, że wykluczenie z diety produktów zbożowych (pszennych) typu: pieczywo, makarony, płatki, kasze, ciastka, powinno wystarczyć. Owszem, produkty te należy wyeliminować z codziennego jadłospisu na stałe, jednak nie można na tym poprzestać.

Gluten występuje również w produktach niezbożowych. Zwrócić uwagę należy głównie na produkty mocno przetworzone, czyli różnego rodzaju pasty, konserwy, sosy, a nawet suplementy diety, o których pisaliśmy tutaj i tutaj. Etykiety często jasno informują, że w składzie jest gluten, ale również należy uważać na wszelkiego rodzaju pszenne dodatki, typu mąka pszenna. Ponadto brak informacji o glutenie nie oznacza, że produkt go nie zawiera. Może to wynikać z niekompetencji firmy. Dlatego warto wybierać te, które gwarantują brak glutenu.

Znak przekreślonego kłosa to 100% pewności?

Nie zawsze. Firmy oferujące produkty bezglutenowe mogą korzystać ze znaku na dwa sposoby:

  1. Wygenerować własny znak graficzny przekreślonego kłosa;
  2. Uzyskać licencjonowany znak przekreślonego kłosa przez spełnienie dodatkowych rygorystycznych wymagań.

Polskie Towarzystwo Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej regularnie bada różne produkty na obecność glutenu. Badania nie raz wykazały, że konkretne serie, które deklarowały możliwość występowania glutenu, nie zawierały go. Natomiast produkty, które promowały się jako bezglutenowe, zawierały gluten. Aby ustrzec się błędów na diecie bezglutenowej, lepiej wybierać produkty z licencjonowanym symbolem. O tym i o szczegółach znaku przekreślonego kłosa więcej można przeczytać w artykule „Jak rozpoznać i wybierać produkty bezglutenowe?”.

Zobacz promocje

Zanieczyszczenie glutenem. Odkryj tajemnice, czytając etykiety.

Jednym z najczęstszych błędów na diecie bezglutenowej jest nieświadome wybieranie produktów zanieczyszczonych glutenem. Gluten jest często wykorzystywany w produkcji żywności np. jako nośnik aromatów lub stabilizator czy też substancja wiążąca. Czytanie opakowań może okazać się pewnym rozwiązaniem. Jeśli etykieta nie informuje, czy wyrób zawiera gluten, a zależy nam na jego spożywaniu, to zawsze można się zwrócić do firmy z takim zapytaniem.

Dlaczego dochodzi do zanieczyszczenia glutenem? Zazwyczaj dlatego, że na jednym zakładzie produkuje się wyroby bezglutenowe oraz glutenowe. Stosowanie tych samych taśm w tym celu powoduje przenikanie glutenu w skład produktów bezglutenowych. Istotny jest też proces pakowania i transportu. Polskie Towarzystwo Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej informowało o incydencie, gdzie bezglutenowy chleb był przewożony w jednym koszu z glutenowym. Najlepiej wybierać firmy specjalizujących się tylko w produkcji bezglutenowej.

Jedzenie na mieście przy diecie bezglutenowej

Częsty błąd na diecie bezglutenowej to również bezrefleksyjne jedzenie na mieście. Wydaje się, że jeżeli będziemy się stołować w lokalach typu self-service, gdzie sami wybierzemy sobie składniki posiłku, będziemy mieli kontrolę nad glutenem. Jednak sztućce, którymi nakładamy pozornie bezglutenowe warzywo, mogły być przed chwilą używane do nałożenia glutenowego makaronu z sosem. Ponadto, jeśli lokal nie jest sprawdzony, nie mamy pojęcia, co się dzieje w kuchni i czy przyrządzanie produktów glutenowych i bezglutenowych przebiega w odosobnieniu.

W menu wielu lokali przy konkretnych daniach możemy ujrzeć znak przekreślonego kłosa. To oznacza deklarację, że produkt jest bezpieczny dla celiaków. Jednak dobrze jest się dopytać, w jaki sposób dany produkt jest przyrządzany.

Menu Bez Glutenu” to program Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, który wskazuje, gdzie można zjeść na diecie bezglutenowej. Jest to wykaz certyfikowanych restauracji, kawiarni, pensjonatów, które przeszły kontrolę i szkolenia z zakresu diety bezglutenowej.

Wytrwałość na diecie bezglutenowej

Jak wytrwać na diecie bezglutenowej? Dziś okazuje się to bardzo proste. Na rynku mamy dostęp do przeróżnych produktów bezglutenowych. Pomysły potrafią bić na głowę nawet te tradycyjne produkty. Odnaleźć je można w sklepach eko lub ze zdrową żywnością. Jednak szerszy asortyment oferują nam sklepy internetowe firm produktów bezglutenowych.

Kluczem do wytrwałości jest eksperymentowanie w kuchni. Korzystając z produktów firmy bezglutenowych, nasze posiłki mogą wyglądać tak samo, jak przed zdiagnozowaniem nietolerancji glutenu. Możemy sobie pozwolić na słodkie bułki, ciastka, batony. Jeżeli sami lubimy wyrabiać ciasto, to w sklepie znajdziemy wiele bezglutenowych mąk i mieszanek do ciast na chleby czy pizzę. Najważniejsze, by nie popaść w monotonię i cieszyć się jedzeniem oraz zdrowiem.

Podsumowanie

Dieta bezglutenowa, jak każda inna wiąże się z konsekwencją. Ponadto jest to nie tylko sposób żywienia, ale również leczenia. Dlatego nie może być to zmiana na chwilę, ale na całe życie. Warto dlatego cały czas na bieżąco aktualizować spisy produktów, sprawdzać nowinki i badania na stronach branżowych i włączać się w dyskusje na forach. Wzajemna motywacja osób, które rozumieją problem, może okazać się bardzo pomocna.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.