Błyskawiczne ciasto bananowe z galaretką
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 1 opakowanie ciasta o smaku bananowym BEZGLUTEN
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki oleju lub masła
- 2 jajka
- 2 duże banany + 1 banan do dekoracji
Składniki na galaretkę:
- 1 galaretka o smaku pomarańczowym BEZGLUTEN
- 400ml gorącej wody
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w malakserze do uzyskania jednolitej konsystencji a następnie przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.
Przystępujemy do robienia galaretki. Zawartość 1 torebki mieszamy z 400 ml przegotowanej, gorącej wody i intensywnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Na cieście układamy pokrojonego banana, całość zalewamy tężejącą galaretką, a następnie ciasto wkładamy na min. 1h do lodówki.
Nasz rada: do tego ciasta doskonale pasuje masa budyniowa, którą można przełożyć ciasto tak, jak tort.
Smacznego!