Bezglutenowe świąteczne ciasteczka - przepis
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 200ml mąki ryżowej BEZGLUTEN
- 100g masła
- 25ml szklanki lodowatej wody (lub więcej)
- Szczypta soli
Składniki na lukier:
- 100ml cukru pudru
- 6 łyżeczek soku z cytryny
Dodatkowo: dozwolona posypka, pokruszone orzechy lub migdały, kokos itp.
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą, zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy dowolny wzór. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 10 minut.
Przygotowanie lukru. Cukier puder wsypujemy do blendera i dodajemy sok z cytryny. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowym lukrem smarujemy ciasteczka i ozdabiamy ulubionymi dodatkami.
Smacznego!