Wielkanocny deser z budyniu i galaretki
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
Składniki na budyń dla 4 osób:
- 3-4 łyżki niskobiałkowego budyniu o smaku waniliowym BEZGLUTEN
- ½ l mleka
- 1 łyżka cukru
- Dodatkowo:
1-2 torebki galaretki wiśniowej BEZGLUTEN - Dozwolone posypki
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Na deskę do krojenia lub inną, płaską powierzchnię kładziemy papier do pieczenia i dowolne, metalowe lub plastikowe, świąteczne formy np. baranka, jajka itp. Z mleka, budyniu i cukru przygotowujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gorącą masę wylewamy do form i wygładzamy nożem a po wystygnięciu wkładamy na 5 minut do zamrażarki.
Przygotowujemy galaretkę. Proszek łączymy z gorącą wodą zgodnie z proporcjami, podanymi na opakowaniu i intensywnie mieszamy. Kiedy lekko przestygnie wylewamy ją na budyń w foremkach i wkładamy na 1/2 h do lodówki. Pomagając sobie nożem delikatnie ściągamy foremki i szpachelką do ciasta przekładamy gotowy deser na talerzyki. Dla ułatwienia możemy przygotować deser od razu na talerzykach.
Uwaga: galaretka tężeje bardzo szybko, więc trzeba ją mieć „na oku” przez cały czas.