Wielkanocny deser z budyniu i galaretki

15 min.
Czas
przygotowania
4
ilość
porcji
łatwe
Skala
trudności

Składniki:


Składniki na budyń dla 4 osób:

 

15 min.
Czas
przygotowania
4
ilość
porcji
łatwe
Skala
trudności

Przygotowanie

Na deskę do krojenia lub inną, płaską powierzchnię kładziemy papier do pieczenia i dowolne, metalowe lub plastikowe, świąteczne formy np. baranka, jajka itp. Z mleka, budyniu i cukru przygotowujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gorącą masę wylewamy do form i wygładzamy nożem a po wystygnięciu wkładamy na 5 minut do zamrażarki.
Przygotowujemy galaretkę. Proszek łączymy z gorącą wodą zgodnie z proporcjami, podanymi na opakowaniu i intensywnie mieszamy. Kiedy lekko przestygnie wylewamy ją na budyń w foremkach i wkładamy na 1/2 h do lodówki. Pomagając sobie nożem delikatnie ściągamy foremki i szpachelką do ciasta przekładamy gotowy deser na talerzyki. Dla ułatwienia możemy przygotować deser od razu na talerzykach.
Uwaga: galaretka tężeje bardzo szybko, więc trzeba ją mieć „na oku” przez cały czas.

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.