5 imprezowych przekąsek bezglutenowych

Nie tolerujesz glutenu i urządzasz imprezę albo jesteś gospodarzem, który nie wie jak ugościć bezglutenowca? W obu przypadkach zasada jest jedna - na stole nie może być glutenu. Dlatego trzeba się wysilić i poznać pewne tajniki bezglutenowej kuchni. Dzięki temu przyrządzenie imprezowych przekąsek, które zaspokoją każde podniebienie, będzie proste i przyjemne.

Bezglutenowa impreza

Polska kultura daje wiele okazji do świętowania – imienny, urodziny, chrzciny, śluby, poprawiny, ostatki, andrzejki, barbórka i na zakończenie sylwester. Dla wszystkich wydarzeń istnieje pewna wspólna reguła. Stół musi być pełny, a goście najedzeni. Jednak jak przyrządzić przekąski na imprezę urodzinową lub sylwestra, gdy przy stole będzie zasiadać osoba z celiakią bądź samemu nie toleruje się glutenu?

Przede wszystkim należy wszystko postawić na jedną kartę i przygotować całe menu bez glutenu. Nieładnie będzie wskazywać gościom, które potrawy mogą jeść, a których nie lub samemu nie skosztować głównego glutenowego dania. Wytworzy to dziwną atmosferę i może wprowadzić w zakłopotanie. Lepiej, żeby cała impreza nie kręciła się wokół tematu glutenu, a pozwoliła na swobodną dyskusję i przyjemne spędzenie wolnego czasu.

Podczas przygotowywania i podawania wszelkich przekąsek nie można używać np. tej samej łyżki do mieszania, czy nakładania potraw glutenowych i bezglutenowych (jeśli zdecydujemy się na podwójną kuchnię). Należy dokładnie czytać etykiety i wybierać tylko te produkty, na których widnieje wskazówka, że nie zawierają glutenu. Brak takiej informacji, nie oznacza, że produkt jest bezglutenowy. Warto zwrócić też uwagę na artykuły, które z pozoru powinny być bezglutenowe. Chodzi tu na przykład o przyprawy, których etykiety czasami informują, że mogą zawierać śladowe ilości glutenu. Dlatego najlepiej sięgać po towary firm, które specjalizują się tylko w produkcji bezglutenowej i wyróżniają znakiem przekreślonego kłosa.

Bezglutenowy kurczak w chrupiącej panierce

Na bezglutenowej imprezie warto podać coś ciepłego. W tej kwestii dobrze sprawdzi się kurczak, którym można zasilić listę zdrowych bezglutenowych przekąsek. Wystarczy, że nie wrzucimy go na głęboki olej, a upieczemy w piekarniku.

Składniki:

Do przygotowania tego specjału będą potrzebne udka z kurczaka, które należy obrać ze skóry. Następnie posypać je pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Teraz pora na obtoczenie udek w jajku oraz w owsianej mące bezglutenowej. Ostatni krok to chrupka panierka, do której najlepiej użyć bezglutenowych płatków kukurydzianych. Tak przygotowane mięso można położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Udka trzymamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 60 minut.


Bezglutenowy kalafior w bułce tartej

Składniki:

Na ciepłą bezglutenową przekąskę zasługują też wegetarianie, bo i tacy mogą pojawić się na imprezie. Kalafior sam w sobie nie zawiera glutenu, jednak podanie go w surowej formie raczej nie zachęci do skosztowania. Dlatego, aby wzmocnić jego walory smakowe i wizualne często widziany jest w towarzystwie panierki. W takiej sytuacji wystarczy sięgnąć po bezglutenową bułkę tartą. Kalafior należy najpierw zamoczyć w roztrzepanym jajku z papryką, czosnkiem i pieprzem. Następnie obtoczyć w bezglutenowej bułce tartej i włożyć na 20 minut do piekarnika.


Bezglutenowe chipsy

Nieodłącznym elementem wielu imprez są chipsy. Sprawdzają się zarówno przy spotkaniach na seanse filmowe, jak i podczas hucznych przyjęć. Są szybkie i smaczne, a w dodatku nie zajmują wiele miejsca na stole. Tradycyjne chipsy to glutenowa kopalnia. Jednak na rynku pojawia się wiele smaków bezglutenowych chipsów, a nawet meksykańskich nachosów. Decydując się na takie rozwiązanie, w ekspresowym tempie można zapełnić imprezowy stół. Warto pokusić się także o zdrową wersję bezglutenowych chipsów.

Składniki:

  • 1 dynia, kabaczek lub bakłażan
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy

Do przyrządzenia będzie potrzebna dynia, kabaczek lub bakłażan. Warzywa wystarczy oczyścić i obrać ze skórki, a następnie pokroić w cienkie plastry. Na końcu włożyć do miski, skroplić oliwą oraz przyprawić ulubionymi i wyrazistymi przyprawami. Tak przygotowane talarki włożyć do rozgrzanego na 140-160 stopni piekarnika na ok. 40-50 minut.

Bezglutenowe koreczki

Składniki:

  • 2 papryki
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • zielone oliwki
  • 1 opakowanie bezglutenowych kabanosów lub pierś z kurczaka

Kolejny prosty sposób na przygotowanie smacznej bezglutenowej przekąski to koreczki. Kawałki warzyw, mięsa, czy sera wystarczy nabić na wykałaczki i poukładać na talerzu. Z pewnością ten przepis sprawdzi się zarówno wśród osób nietolerujących glutenu, wegetarian, jak i mięsożerców. Dobrą kompozycją będzie zmieszanie papryki, koktajlowych pomidorków, zielonych oliwek, bezglutenowych kabanosów (lub kawałków piersi z kurczaka). Dla osłodzenia imprezowych przekąsek bezglutenowych można przyrządzić koreczki w wersji owocowej. Wtedy będą nam potrzebne banany, jabłka, winogrona oraz ananas.

Bezglutenowe muffinki z dropsami czekoladowymi

Podczas organizowania przyjęcia trzeba zatroszczyć się o zrównoważone menu. Kiedy skosztuje się wytrawnych przekąsek, za jakiś czas nachodzi ochota na coś słodkiego. Dla urozmaicenia stołu (menu) świetnie sprawdzą się bezglutenowe muffiny. Można je bardzo szybko przyrządzić, a używając gotowego ciasta w proszku, będzie to również łatwe. W ten sposób można zaoszczędzić trochę czasu na uprzątnięcie mieszkania przed przyjęciem lub przygotowanie, któregoś z wytrawnych przepisów bezglutenowych.

Składniki:

Na początku należy ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie dodać kolejno olej, mieszankę na muffinsy bezglutenowe oraz wcześniej ubitą pianę. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Na blaszce do pieczenia ułożyć 16 papilotek zawartych w zestawie i napełnić je masą do połowy. Na górę wyłożyć czekoladowe dropsy i piec przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180 °C.


Przygotowanie bezglutenowych przekąsek rządzi się swoimi prawami. Co wcale nie oznacza, że jest trudne i niewykonalne. Zapoznanie się z listą dozwolonych produktów na diecie bezglutenowej to klucz do tego, by prawidłowo przyrządzić bezglutenową przekąskę. Przy nieco bardziej zaawansowanych przepisach, trzeba już znać pewne tajniki bezglutenowego gotowania i szczegółowo czytać etykiety produktów. Kiedy opanujemy już te dwie kwestie, to można zacząć eksperymentować w kuchni. Wtedy okaże się, że gotowanie bez glutenu może być równie szybkie i smaczne, jak w tradycyjnej kuchni.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Polecamy przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.