5 przepisów na smaczne muffinki bezglutenowe

Muffinki, czyli babeczki, to ciasta w postaci małych deserów, w sam raz na jedną porcję. Ich forma idealnie sprawdzi się na przyjęciach, imprezach (zwłaszcza tych nieformalnych, gdzie królują potrawy typu finger food) i piknikach. Babeczki uświetnią także wszelkie kinderbale dla najmłodszych, a robione samodzielnie w domu będą zdrową alternatywą dla gotowych słodyczy.

Bezglutenowe muffinki

Muffinki czekoladowe bezglutenowe

Klasyczne, czekoladowe muffinki, które rozpływają się w ustach. Posiekana czekolada dodana na koniec pozostanie krucha i zapewni chrupiący akcent, który miło kontrastuje z miękką babeczką.

Składniki:

  • 1 duży banan
  • 140 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki miodu
  • 1 ½ szklanki mielonych migdałów
  • 2 łyżki mąki ryżowej BEZGLUTEN
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Formę na muffinki wypełniamy 9 papilotkami. W misce rozgniatamy jednego dużego banana z jogurtem naturalnym. Dodajemy 1 jajko, miód i mieszamy całość. W drugiej misce mieszamy mielone migdały, mąkę ryżową, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, kakao, wiórki kokosowe i posiekane orzechy włoskie. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy całość tylko do połączenia składników. Ciasto nakładamy do papilotek, posypujemy posiekaną czekoladą (pół tabliczki na wszystkie muffiny) i pieczemy około 25 minut. Środek muffinek może się trochę zapaść – nie przejmujemy się tym.

Muffiny dyniowe bez glutenu

Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych babeczek – muffiny dyniowe z kakao i orzechami są nie tylko smaczne, ale też pozbawione dodatku mąki i cukru. Będą więc świetną przekąską lub podwieczorkiem dla najmłodszych.

Składniki:

  • 1 mała dynia
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 50 g mąki owsianej BEZGLUTEN
  • 80 g mąki ryżowej BEZGLUTEN
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia BEZGLUTEN
  • ½ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczkę przyprawy piernikowej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli morskiej

Zaczynamy od przygotowania dyniowego musu – małą dynię pozbawioną nasion kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy, aż będzie bardzo miękka (czyli kiedy wbijemy w nią widelec bez problemu). Miąższ z dyni oddzielamy od skórki, całkowicie wystudzamy i miksujemy na mus. Odmierzamy szklankę, a to co zostało przekładamy do słoika i możemy trzymać w lodówce do kilku dni.

Standardową formę na muffiny wypełniamy 6 papilotami. W misce mieszamy mokre składniki – mus z dyni, 4 łyżki syropu klonowego, jajko i 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego. W drugiej misce mieszamy suche składniki – pół szklanki mąki owsianej (50g), pół szklanki mąki ryżowej (80g), kakao, wiórki kokosowe, posiekane orzechy włoskich, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy: szczyptę soli morskiej, imbir, ekstrakt z wanilii, przyprawę piernikową i cynamon. Suche składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy do nich mokre i delikatnie mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Nakładamy do papilotek i pieczemy ok. 20 minut lub do suchego patyczka.

Wegańskie muffiny kukurydziane

Sezonowe, wakacyjne muffinki, których słodycz przełamana jest kwaskowatymi malinami. Jeśli jednak nie mamy dostępu do świeżych owoców, możemy z powodzeniem użyć mrożonych malin, nie rozmrażając ich wcześniej lub innych owoców, na które akurat jest sezon (na przykład jabłka albo gruszki).

Składniki:

  • 3 łyżki ziaren mielonego siemienia lnianego
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej BEZGLUTEN
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia BEZGLUTEN
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklankę mleka
  • 125 ml jogurtu
  • 50 ml rozpuszczonego masła lub oleju z pestek winogron
  • 1 duża pomarańcza
  • 100 g malin

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W młynku do kawy mielimy 3 łyżki ziaren siemienia lnianego (możemy także kupić już zmielone siemię lniane). Przesypujemy do większej miski. Dodajemy mąkę kukurydzianą, mąki ziemniaczaną, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 3 łyżki cukru trzcinowego. W drugiej misce mieszamy mokre składniki – mleko, jogurt oraz 50 ml płynnego tłuszczu (oleju z pestek winogron lub rozpuszczonego masła), skórkę otartą z jednej dużej pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Całość przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników. Nakładamy po łyżeczce masy do każdej papilotki, dodajemy po 3 maliny i dopełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Na górze dodajemy dodatkowo maliny. Wstawiamy babeczki do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, do suchego patyczka.

bezglutenowe muffiny

Babeczki piernikowe bezglutenowe

To bardzo aromatyczne i nietypowe babeczki z dodatkiem…passaty pomidorowej. Pomidory są całkowicie niewyczuwalne w smaku, ale sprawiają, że ciasto jest miękkie i wilgotne. Dodatek aromatycznych przypraw przeniesie nas w świąteczną atmosferę.

Składniki:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W misce blendujemy banana z olejem (neutralnym w smaku, dobrze sprawdzi się olej z pestek winogron) i cukrem trzcinowym. Dodajemy passaty pomidorowej i dokładnie mieszamy. Mąkę gryczaną i ryżową (lub jaglaną), mieszamy z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i przyprawą do piernika. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy całość widelcem tylko do momentu połączenia się składników. Przekładamy masę do foremki na muffinki i pieczemy ok. 20 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.

Muffiny a’la pizza

Czy muffinki zawsze muszą być słodkie? Nie! Proponujemy wytrawną odsłonę, czyli pizzę w formie babeczek. Będą świetną przekąską do pracy lub na piknik, ale także doskonały drugim śniadaniem do szkoły.

Składniki:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ser mozzarella, czerwoną paprykę i cebulę kroimy w małą kostkę. Ząbek czosnku wyciskamy przez praskę. Mieszankę mąk bezglutenowych łączymy z proszkiem do pieczenia, łyżeczką sody i oregano. Dodajemy pokrojone wcześniej składniki, szczyptę soli i parmezan. W osobnej misce roztrzepujemy jedno jajko, 200 g maślanki, 100 ml passaty pomidorowej i 50 ml oliwy z oliwek. Wlewamy mokre składniki do suchych, mieszamy szybko, a następnie, przelewamy do foremek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut, do momentu aż babeczki będą zarumienione i suche w środku. Pod koniec pieczenia (ostatnie 5 minut) posypujemy muffinki tartym żółtym serem. Najlepiej smakują na ciepło.

muffinki bez glutenu

Aby muffinki były smaczne i miały odpowiednią konsystencję wystarczy trzymać się kilku zasad. Bardzo ważny jest podział na składniki mokre i suche. Należy je mieszać oddzielnie, a następnie mokre składniki dodać do suchych i wszystko delikatnie połączyć. Nie wolno masy miksować a mieszanie powinno trwać krótko. Mąka najlepiej, aby była przesiana, bo wtedy ciasto nie będzie miało grudek. Wszelkie dodatki, takie jak orzechy, owoce (mokre trzeba wcześniej osuszyć), kawałki czekolady należy dodawać na końcu.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Polecamy przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.