Torcik jaglany bez pieczenia dla max. 8 osób
Czy wiecie, że z naszego chleba chrupkiego możecie przygotować nie tylko kanapki, ale także blat do ciasta? I to w błyskawiczny sposób, bez pieczenia? Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, zmiksujcie nasz chlebek z masłem i różnymi dodatkami, dodajcie ulubioną masę i gotowe! Dzisiaj prezentujemy przykładowy przepis na pyszny torcik. Do przygotowania w 20 minut! Smacznego!
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
Składniki na blat z ciasta:
- ½ opakowania chleba chrupkiego BEZGLUTEN
- 100ml karobu
- 2 łyżki miodu
- 100ml wiórek kokosowych
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 100ml masła
Składniki na budyń jaglany:
- 500ml mleka
- Ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 łyżka przyprawy do piernika lub mieszanka cynamonu, gałki muszkatołowej, kolendry, imbiru i goździków (niekoniecznie)
- 100ml wiórek kokosowych
- 100-120 ml mąki jaglanej BEZGLUTEN
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła klarowanego do smaku (niekoniecznie)
Dodatkowo: karob do posypania, listki mięty do ozdoby
Czy wiecie, że z naszego chleba chrupkiego możecie przygotować nie tylko kanapki, ale także blat do ciasta? I to w błyskawiczny sposób, bez pieczenia? Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, zmiksujcie nasz chlebek z masłem i różnymi dodatkami, dodajcie ulubioną masę i gotowe! Dzisiaj prezentujemy przykładowy przepis na pyszny torcik. Do przygotowania w 20 minut! Smacznego!
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Chleb chrupki wrzucamy do malaksera i dokładnie rozdrabniamy. Dodajemy resztę składników, miksujemy, a następnie przekładamy do tortownicy, ugniatając bardzo dokładnie.
Przygotowujemy masę. Wszystkie składniki budyniu wrzucamy do garnka i podgrzewamy, intensywnie mieszając. Kiedy masa zgęstnieje wylewamy ją na blat w tortownicy. Po wystudzeniu przekładamy na 24h do lodówki, a następnie posypujemy grubą warstwą karobu i ozdabiamy miętą.