Słodycze bezglutenowe dla dzieci

Każdy rodzic dziecka dotkniętego celiakią lub alergią na gluten dobrze wie, jak powinno wyglądać codzienne bezglutenowe menu. Jednak dieta bezglutenowa to nie tylko odpowiednio przygotowane podstawowe posiłki. W przypadku dzieci to także słodycze.

Mimo wielu starań ciężko uchronić przed nimi nasze maluchy. Spotykają się z nimi wszędzie - reklamach telewizyjnych, sklepach, szkole czy na podwórku. Nie należy jednak robić ze słodyczy zakazanego owocu. Jeśli tak będzie pociecha z pewnością i wróci ze szkoły z objawami alergii po zjedzeniu sprezentowanego przez kolegę cukierka. Dlatego warto zawsze zaopatrzyć pudełko śniadaniowe lub plecak dziecka w bezglutenowe łakocie.

Batonik batonikowi nie równy

Dieta bezglutenowa wyklucza wiele ogólnodostępnych słodyczy. Pamiętajmy jednak, że zabronione w diecie dziecka glutenowe łakocie można z sukcesem zastąpić produktami naturalnie bezglutenowymi. Dodatkowo nie mają wcale mniej wartości odżywczych, gorszego smaku lub nieapetycznej konsystencji. Warto wiedzieć, że wiele popularnych produktów dostępnych w naszych sklepach posiada swój odpowiednik bezglutenowy. Spróbować można wszelkiego rodzaju bezglutenowych ciastek, cukierków, herbatników, biszkoptów, pierniczków, a nawet gotowych ciast czy drożdżówek.

Domowe wypieki

Jeżeli czas na to pozwala, warto samodzielnie przygotować domowe słodycze. Daje to 100% pewność, że zaopatrzymy naszego malucha w odżywczą i bezglutenową słodkość. W ofercie półproduktów bezglutenowych znajdziemy szeroki wybór artykułów niezbędnych przy wypiekach. Na początek mąka – to ona jest podstawą domowych wypieków. Sama mąka to jednak nie wszystko, aby biszkopt urósł potrzebny jest proszek do pieczenia, który także może zawierać gluten, dlatego sięgajmy po specjalne, bezglutenowe proszki z przekreślonym kłosem. To samo dotyczy kakao, które posłuży przy czekoladowym cieście.

Domowe wypieki nie oznaczają przygotowywania potraw zupełnie od podstaw. Można skorzystać z gotowych półproduktów, takich jak ciasta w proszku, do których należy jedynie dodać pozostałe składniki, wykorzystywane przy wyrobie większości ciast jak: jajka, olej, mleko czy cukier. Po dodaniu ich do gotowej mieszanki wystarczy wszystko połączyć i przygotowaną masę włożyć do piekarnika.

słodycze bez glutenu

Produkty gotowe

Jeśli nie dysponujemy dużą ilością czasu lub po prostu nie odnajdujemy się w cukiernictwie - bez obaw! Na rynku dostępnych jest wiele gotowych słodyczy które, choć pozbawione glutenu nadal są pyszne. Jeśli więc brakuje czasu na samodzielne wypieki, warto zaopatrzyć się w bezglutenowe ciasta, ciastka, biszkopty, babeczki, muffinki, a nawet rożki do lodów! Oferta bezglutenowych słodyczy jest coraz szersza, a ich smak nie ustępuje produktom zawierającym gluten.

Zdrowe słodkie przekąski

Czasami gluten to tylko jeden ze składników, których powinny unikać nasze dzieci. Wśród najpopularniejszych alergenów występują również mleko krowie, a także jaja. W takiej sytuacji możliwości spożywania przez naszą pociechę łakoci znacznie się zawężają. W takiej sytuacji warto wybierać produkty naturalnie słodkie. Na przykład zaproponować dziecku daktyle. Gdy zmiksujemy je z masłem orzechowym i kakao otrzymamy bardzo zdrową wersję popularnego kremu do kanapek. Takie rozwiązanie będzie z pewnością smaczne i wywoła uśmiech na twarzy naszej pociechy.

Podsumowanie

Pamiętajmy jednak, że nawet zdrowe słodycze powinny być spożywane sporadycznie. To szczególnie istotne w odniesieniu do aktualnej piramidy odżywiania, której głównym elementem są (obok aktywności fizycznej) warzywa i owoce, a nie zbożowe ciasteczka oraz inne, nawet zdrowe słodkości.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.