Dieta bezglutenowa dla dziecka w szkole i przedszkolu

Utrzymanie diety bezglutenowej u dzieci może okazać się większym wyzwaniem niż jej utrzymanie u dorosłych. Bo co w momencie, kiedy dziecko idzie do przedszkola lub szkoły albo spędza weekend u kolegi?

Dieta bezglutenowa w przedszkolu

Menu w publicznym przedszkolu często spędza sen z powiek rodzicom celiaków. Każdy posiłek zawiera zazwyczaj śladowe ilości glutenu. W wielu placówkach wciąż króluje tania, tradycyjna polska kuchnia, czyli wszystko na bazie mąki pszennej - białe pieczywo, pierogi z mąki pszennej, makaron pszenny i zupy zagęszczane mąką pszenną. To może niekorzystnie wpływać na stan zdrowia naszego dziecka. Dlatego, aby chronić nasze pociechy, należy spróbować dogadać się z placówką.

Ratunkiem może być też przynoszenie własnych posiłków dla dziecka. Choć dyrektorzy w świetle prawa nie mają obowiązku przyjmowania prowiantu od rodziców, to czasem mogą okazać się wyrozumiali. Dieta bezglutenowa u dzieci w przedszkolu może powodować ich dyskryminacji. Aby uniknąć nieporozumień, najlepiej przygotowywać dania i przekąski podobne do tych, które danego dnia otrzymują wszyscy przedszkolacy. Więc jeżeli na śniadanie są przewidziane kanapki, to nie nasze dziecko tego dnia również dostanie kanapki, z tym że bezglutenowe.

Dieta bezglutenowa a posiłki w szkole

Jak powinna wyglądać dieta bezglutenowa dziecka w szkole? Tutaj sytuacja może być nieco łatwiejsza, gdyż nasze dziecko nie jest z góry skazane na niedostoswane do niego menu. Jeżeli w szkole jest stołówka, a na niej oferowane obiady, nie warto ryzykować. Lepiej poświęcić chwile czasu i samemu zadbać o odpowiedni jadłospis naszych maluchów. Popularne ostatnio stało się noszenie posiłków w tzw. boxach. Można wykorzystać ten sposób, by zaopatrzyć dzieci w szkolne bezglutenowe śniadanie lub lunch.

Pamiętajmy również, by uświadamiać dziecko o konsekwencjach odstępstwa od diety. Różne konkursy, wydarzenia, uroczyste apele, czy okresy świąteczne to idealne okazje, by serwować dzieciom na lekcjach górę słodyczy. Mało która szkoła wpadnie na pomysł, by przy każdej takiej okazji znalazły się bezglutenowe łakocie. Dziecko powinno wiedzieć, że najlepiej nie próbować szkolnych słodyczy. Z drugiej strony sami musimy zadbać, by dziecko zawsze miało ze sobą jakiś bezglutenowy zamiennik i nie czuło się dyskryminowane wśród rówieśników.

slodycze bezglutenowe

Jakie produkty uwzględniać w posiłkach dziecka?

Dziecko nie cierpi nudy. Dlatego podobnie, jak u dorosłych należy trzymać się zasad diety bezglutenowej, o których pisaliśmy tutaj. Jedną z nich jest jej zbilansowanie. W tym z pewnością pomoże nam dietetyk. Jednak trzeba zadbać, by te posiłki nie były monotonne. Stosujmy różne rodzaje pieczywa bezglutenowego od ciemnego, przez pełnoziarniste po tostowe. Firma produktów bezglutenowych oferują również chleby słodkie. Warto zatroszczyć się o to, by kanapki nie zawsze były wytrawne tzn. z szynką i serem. Ponadto na drugie śniadanie dodajmy jakieś warzywo lub owoc, by zniwelować ryzyko niedoboru witamin.

Wyrzucanie kanapek i niedojadanie to powszechna praktyka wśród uczniów. Jeżeli do plecaka naszej pociechy włożymy wiele produktów bezglutenowych, nasze dziecko nie będzie chodziło głodne. Marka BEZGLUTEN oferuje nie tylko produkty pierwszej potrzeby, ale również m.in.:


W ten sposób możemy zapewnić naszym celiakom taką samą wyprawkę, jak i dzieciom bez alergii. Ponadto sklepiki szkolne pękają w szwach od słodkości, jednak o bezglutenowe przekąski ciężko. Możemy sprawić, by przerwy śniadaniowe naszych dzieci były przyjemne i urozmaicone, a podjadanie tego, co im nie wolno nie stanowiło problemu.

Konsultacja bezglutenowego jadłospisu dla dziecka ze szkołą lub przedszkolem

Jak najwcześniej ujawnijmy dyrekcji i personelowi przedszkola, lub szkoły, że nasze dziecko nie toleruje glutenu. Porozmawiajmy z nimi, jak powinien wyglądać jadłospis w diecie bezglutenowej dziecka. Osoby przygotowujące posiłki w przedszkolach i szkołach nie wiedzą, jak rygorystyczne zasady muszą być zachowane, aby nasze dzieci mogły zjeść bezpieczny posiłek. Dlatego dostarczmy do placówki listę produktów dozwolonych.

Często zdarza się, że rodzice dzieci z celiakią, potrafią nawet wyedukować personel w kwestii przygotowania posiłków. Dlaczego mielibyśmy nie przeprowadzić małego szkolenia wychowawcom w placówce naszej pociechy? To wszystko dla jej zdrowia, może warto poświęcić chwilę czasu i mieć głowę wolną od trosk związanych z glutenem?

Wyjazdy szkolne i kolonie, a dieta bezglutenowa dziecka

Zielone szkoły, wycieczki, kolonie, czyli dieta bezglutenowa w podróży. Celiakia to nie powód, by nasze dziecko zostawało w domu i nie uczestniczyło w szkolnych wyjazdach. Jeśli mamy obawy co do wyprawy naszego dziecka z rówieśnikami pod okiem wychowawcy powinniśmy:

  • porozmawiać z wychowawcą i dyrekcją szkoły,
  • sprawdzić stołówkę, czy możliwy jest bezglutenowy posiłek na wyjeździe,
  • postarać się przekazać informacje o diecie dziecka jego kolegom i koleżankom oraz ich rodzicom, aby potrafili i nie bali się ugościć naszego bezglutenowca,
  • ponownie dostarczyć listę produktów, których nasze dziecko nie może spożywać,
  • sprawdzić, czy w miejscu, do którego się udają, są lokale z programu „Menu bez glutenu” i zalecić stamtąd posiłki.


Jeśli postaramy się o edukację wychowawców oraz rówieśników naszego dziecka, unikniemy niepożądanych skutków spożycia glutenu. Zatrucie to chyba ostatnia rzecz, jaką chcielibyśmy, aby spotkało nasze dziecko poza domem, gdyż to z pewnością bardzo zdezorganizowałoby wyjazd całej grupie – o tym również warto wszystkich poinformować.

Przykłady posiłków bezglutenowych dla dzieci

Dostępność menu bezglutenowego robi się coraz łatwiejsza. Również w sieci znajdziemy wiele  smacznych przepisów dla dzieci na diecie bezglutenowej. Firmy produkujące żywność bezglutenową, dbają, aby dieta ich klientów była różnorodna, smaczna i z pomysłem. Dlatego wydają różnego rodzaju broszury/książeczki z przepisami. Przykładowe menu na diecie bezglutenowej:

I śniadanie:

  • Kanapka z bezglutenowego chleba z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem.
  • Kubek kakao na mleku.

II śniadanie:

  • Budyń jaglany na mleku z pieczonym jabłkiem i cynamonem.

Obiad:

  • Botwinka z jajkiem,
  • Łosoś lub inna tłusta ryba morska pieczona w ziołach (bądź w panierce), 1 ziemniak i surówka z czerwonej.

Deser:

  • Koktajl truskawkowy na jogurcie naturalnym.

Podwieczorek:

  • Gryczana muffinka z borówkami.

Kolacja:

  • Bezglutenowy tost z pastą z awokado.

Podsumowanie

Problem dzieci z alergiami pokarmowymi w przedszkolach nie jest w żaden sposób uregulowany. Z jednej strony rodzic nie ma żadnej podstawy, żeby wymagać od przedszkola dostosowania się do wymogów dziecka. Z drugiej strony przedszkola i inne placówki nie mają żadnych jasnych wytycznych (np. ze strony sanepidu i władz oświatowych) jak taki problem rozwiązać.
Problem jednak nie zniknie. Dzieci z alergiami pokarmowymi jest coraz więcej, a lekceważenie ich diety może się negatywnie odbić na ich zdrowiu. Warto może poruszać temat szerzej, a nie zmuszać rodziców i dyrekcje przedszkola do walki podjazdowej i wymieniany argumentów „za” i „przeciw”.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.