7 przepisów na bezglutenowe, smaczne śniadania dla dzieci

Śniadanie, które jest pierwszym posiłkiem w ciągu dnia, powinno być pożywne i sycące, aby zapewnić naszym pociechom energię. Dodatkowo, ponieważ rano jesteśmy zazwyczaj zabiegani, warto aby przygotowanie śniadania w tygodniu zabierało jak najmniej czasu. Bardziej skomplikowane propozycje zaserwujmy w leniwe, weekendowe poranki.

Kanapki z awokado i jajkiem

Dostęp do bezglutenowego pieczywa sprawia, że osoby na diecie mogą cieszyć się smakiem kanapek, które dzięki różnym dodatkom mogą za każdym razem być nowym i zaskakującym posiłkiem. Poza tym przygotowanie ich nie jest skomplikowane, dlatego jest to świetna propozycja na smaczne szybkie śniadanie.

Składniki:

Jajko gotujemy na półtwardo (ok. 3 minut po zagotowaniu wody). Awokado obieramy i kroimy na ćwiartki, a następnie na cienkie plastry. Skrapiamy je sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy awokado na bezglutenowym pieczywie i rozsmarowujemy jak masło. Jajko obieramy i kroimy na grubsze plastry. Kilka rzodkiewek także kroimy w plastry. Układamy je razem z jajkiem na kanapkach. 1 łyżeczkę musztardy francuskiej mieszamy z 1 łyżeczką oliwy i polewamy tym kanapki. Na koniec dekorujemy całość świeżym szczypiorkiem.

Jaglanka z sosem z masła orzechowego

Kasza jaglana to bezglutenowy produkt, który ma wiele zastosowań w kuchni. Możemy przygotować ją na słono, jak i na słodko. W naszej śniadaniowej odsłonie przedstawiamy pyszną i sycącą jaglankę z masłem orzechowym oraz bananem.

Składniki:

  • ¼ szklanki kaszy jaglanej BEZGLUTEN
  • 1 szklanka mleka
  • 1 banan
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżkami syropu klonowego
  • 1 łyżką soku z cytryny

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy, wymieniając co jakiś czas wodę na świeżą, aż przestanie być mętna. Dzięki temu kasza nie będzie miała goryczkowego posmaku. Odsączamy kaszę na sitku i przesypujemy ją do garnka. Dodajemy szklankę mleka, mieszamy i zagotowujemy pod przykryciem. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut. Banana kroimy w grube plastry. Masło orzechowe mieszamy z 2 łyżkami syropu klonowego i 1 łyżką soku z cytryny. Jaglankę wykładamy na talerz, dodajemy banana i polewamy orzechowym sosem. Jest świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Szakszuka w hiszpańskim stylu

Szakszuka, czyli „wielki bałagan”, jest tradycyjną potrawą tunezyjską. Nasza wersja przeniesienie nas do słonecznej Hiszpanii. Jest to świetna propozycja na weekendowe poranki. Porcja z przepisu wystarczy dla dwójki dzieci lub jednego, głodnego rodzica.

Składniki:

Pikantną kiełbasę (chorizo) obieramy z błonki i kroimy w plastry. Smażymy z dwóch stron, do zrumienienia. W połowie smażenia dodajemy pół czerwonej papryki, pokrojonej w paski. Do usmażonej kiełbasy z papryką wlewamy 1 puszkę pomidorów i doprawiamy słodką papryką w proszku. Kiedy pomidory się zagotują wbijamy ostrożnie dwa jajka i przykrywamy patelnię. Gotujemy całość ok. 4 minut - tak, aby białko było ścięte a żółto nadal płynne. Podajemy z jogurtem i chlebem bezglutenowym.

Pudding ryżowy z gruszkami

Do kolejnej propozycji na słodkie śniadanie bez glutenu wykorzystamy nasiona ryżu, które podamy z aromatycznymi gruszkami. Żaden niejadek nie przejdzie obok tego „deseru” obojętnie.

Składniki:

  • ¼ szklanki ryżu
  • 1¼ szklanki mleka
  • 1 łyżkę rodzynek
  • ¼ łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 gruszka
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • 1½ łyżki cukru
  • sól

Ryż (ok. 50 gramów) zalewamy mlekiem i dodajemy łyżkę rodzynek, masło oraz małą szczyptę soli. Mieszamy i zagotowujemy w garnku. Gotujemy bez pokrywki przez ok. 15-20 minut, co chwilę mieszając, do momentu, aż ryż będzie miękki (im dłużej gotujemy tym pudding będzie bardziej gęsty). Dodajemy łyżkę miodu i mieszamy całość.

Gruszkę obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę, skrapiamy połową łyżki soku z cytryny. Do garnka o grubym dnie wsypujemy 1½ łyżki cukru. Podgrzewamy go na średnim ogniu przez ok. 2 minuty – do czasu aż cukier nabierze brązowej barwy. Następnie należy dodać gruszki uważając, aby się przy tym nie poparzyć – syrop cukrowy może pryskać. Gotujemy ok. 2 minut, aż gruszki będą miękkie i powstanie sos karmelowo-gruszkowy. Sosem polewamy pudding – jemy na ciepło lub na zimno.

Kokosowa owsianka

Składniki:

Płatki owsiane wsypujemy do garnka i płuczemy zimną wodą do czasu aż nie będzie mętna. Wlewamy ¾ szklanki wody i łyżkę wiórków kokosowych. Zagotowujemy całość. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy jeszcze około 10 minut. W międzyczasie pamiętajmy, aby zamieszać owsiankę kilka razy. Po tym czasie dodajemy 100 ml mleka oraz łyżkę miodu. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Nakładamy do miski i podajemy ze świeżymi lub mrożonymi malinami.

Gofry jaglane na słono

Gofry nie muszą być tylko słodkie! Nasz przepis zamienia lubianą przez dzieci słodką przekąskę w pełnowartościowe śniadanie na słono. Dodatki możemy dowolnie modyfikować, a do ciasta używamy bezglutenowej mąki jaglanej.

Składniki:

Dodatkowo:

  • boczek
  • pomidory koktajlowe

Mąkę jaglaną wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i bezglutenowego proszku do pieczenia. Mieszamy całość. Do sypkich produktów wlewamy 50 g roztopionego wcześniej masła, 2 żółtka i 250 ml mleka. Całość miksujemy i odstawiamy na minimum pół godziny. Dzięki temu mąka będzie mogła dobrze połączyć się z resztą składników i otrzymamy ciasto o odpowiedniej konsystencji. Po tym czasie rozgrzewamy gofrownicę i ubijamy 2 białka na sztywną pianę, którą delikatnie dodajemy do masy za pomocą szpatułki. Porcje ciasta wykładamy na gofrownicę i pieczemy gofry około 5 minut, do zrumienienia.

Awokado kroimy na plastry, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Boczek zrumieniamy na suchej patelni. Następnie smażymy jajka, doprawiamy je solą i pieprzem. Gofry podajemy z jajkami, boczkiem, awokado i pomidorkami koktajlowymi.

Omlet ze szpinakiem

Kolejna propozycja wykorzystująca jajka. Wegetariański omlet przygotowuje się szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Dodatek świeżych warzyw zapewni wyśmienity smak i dużo witamin.

Składniki:

  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • suszone pomidory w zalewie
  • garść pomidorów koktajlowych
  • sól, pieprz
  • jarmuż do dekoracji

Sporą garść szpinaku myjemy i osuszamy. Na patelni podgrzewamy pół łyżki masła i dodajemy szpinak. Smażymy kilka minut, aż zmniejszy objętość. Doprawiamy solą. Dwa jajka rozkłucamy widelcem razem z 3 łyżkami mleka, solą i pieprzem. Kilka suszonych pomidorów z zalewy kroimy w paski i dodajemy razem ze szpinakiem do masy jajecznej. Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy zawartość miski. Na masę wykładamy połówki kilku pomidorków koktajlowych. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy aż masa się zetnie. Wykładamy na talerz i podajemy z kiełkami (na przykład jarmużu).

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.