Placuszki bezglutenu z dyni na słodko - przepis

30 min.
Czas
przygotowania
2
ilość
porcji
średnie
Skala
trudności

Składniki:

 

Składniki dla 2 osób:

30 min.
Czas
przygotowania
2
ilość
porcji
średnie
Skala
trudności

Przygotowanie

Dynię kroimy na dwie części, kładziemy przekrojoną częścią na blachach i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 1h. Wyjmujemy pestki a resztę miąższu wydrążamy łyżką i blendujemy. Przechowujemy w lodówce max 7 dni.

Odpowiednią ilość dyni mieszamy z koncentratem mąki domowej, jajkiem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Czekamy chwilę i mieszamy ponownie, a następnie przy pomocy łyżki wykładamy odpowiednie porcje na rozgrzaną patelnię z masłem. Placki rozsmarowujemy, nadając im pożądany kształt i nieco spłaszczamy łyżką, aby skrócić czas przygotowania do minimum. Smażymy je na średnim ogniu ok. 7-10 minut z każdej strony. Podajemy saute albo z dodatkiem jogurtu lub śmietany.

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.