Placek jaglany z pieczoną dynią
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
Składniki na jeden duży placek dla 2-4osób:
- 100ml koncentratu mąki domowej BEZGLUTEN
- 200ml ugotowanej kaszy jaglanej BEZGLUTEN
- 100ml mleka
- 100ml pieczonej dyni
- 1 jajko
- Masło klarowane lub olej do smażenia
Do dekoracji: winogrona bezpestkowe, syrop klonowy, cukier puder
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Mąkę, kaszę, dynię, mleko i jajko blendujemy na jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej, a następnie przekładamy masę, spłaszczając ją i formując ją na kształt omletu. Smażymy z obu stron po ok. 8-10 minut do uzyskania złotego koloru.
Gorący omlet kroimy nożem do pizzy na trójkąty, polewamy syropem klonowym, posypujemy cukrem pudrem. Na wierzch wysypujemy winogrona.
Smacznego!