Placki jaglane ze śliwką

15 min.
Czas
przygotowania
2
ilość
porcji
łatwe
Skala
trudności

Składniki:

 

Składniki dla 2 osób:

  • 150ml ugotowanej kaszy jaglanej BEZGLUTEN
  • 50-100ml koncentratu mąki domowej BEZGLUTEN
  • 5 dużych śliwek
  • 50ml mleka
  • 1 duże jajko
  • Masło klarowane lub olej do smażenia


Do dekoracji: cukier puder, syrop klonowy/miód, liście świeżej mięty.

 

15 min.
Czas
przygotowania
2
ilość
porcji
łatwe
Skala
trudności

Przygotowanie

Kaszę, mąkę, jajko, śliwki z mlekiem blendujemy na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany - razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub mleka. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką porcje ciasta, spłaszczamy i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Gorące placki polewamy syropem klonowym lub miodem, posypujemy cukrem pudrem. Ozdabiamy liśćmi świeżej mięty.
Smacznego!

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.