Placki jaglane ze śliwką
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
Składniki dla 2 osób:
- 150ml ugotowanej kaszy jaglanej BEZGLUTEN
- 50-100ml koncentratu mąki domowej BEZGLUTEN
- 5 dużych śliwek
- 50ml mleka
- 1 duże jajko
- Masło klarowane lub olej do smażenia
Do dekoracji: cukier puder, syrop klonowy/miód, liście świeżej mięty.
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Kaszę, mąkę, jajko, śliwki z mlekiem blendujemy na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany - razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub mleka. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką porcje ciasta, spłaszczamy i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Gorące placki polewamy syropem klonowym lub miodem, posypujemy cukrem pudrem. Ozdabiamy liśćmi świeżej mięty.
Smacznego!