Torcik cytrynowy z kardamonem

45 min.
Czas
przygotowania
8-10
ilość
porcji
trudne
Skala
trudności

Składniki:

 

Składniki na biszkopt:


Składniki na galaretkę:

  • 1 torebka galaretki pomarańczowej BEZGLUTEN
  • 300 ml gorącej wody
  • 1 pomarańcz
  • 100ml serka homogenizowanego o smaku naturalnym

 

Składniki na masę budyniową:

  • 500ml mleka
  • Jedna, wydrążona laska wanilii
  • 3 łyżki miodu
  • 100-150ml mąki jaglanej
  • Sok z 1 cytryny
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżka masła klarowanego


Dodatkowo: starta skórka z cytryny, listki mięty do dekoracji.

 

 

 

45 min.
Czas
przygotowania
8-10
ilość
porcji
trudne
Skala
trudności

Przygotowanie

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną masę, a następnie mieszamy delikatnie z żółtkami, mieszanką Multi Mix i przekładamy do tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach ok. 35-40 minut.

Kiedy biszkopt ostygnie, kroimy go na 2 części i każdą część skraplamy wodą z cytryną. Jedną warstwę wkładamy do tortownicy.

Przygotowujemy galaretkę. Proszek z torebki mieszamy z gorącą wodą i pokrojonymi pomarańczami, a następnie z serkiem. Tak przygotowaną galaretkę wykładamy od razu na pierwszy blat biszkoptu w tortownicy.

Przygotowujemy masę budyniową. Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, wylewamy połowę na galaretkę, przykrywamy drugą częścią biszkoptu i rozsmarowujemy na niej drugą część masy.

Wierzch tortu posypujemy skórką cytrynową a następnie wkładamy na 12h do lodówki. Ozdabiamy listkami świeżej mięty.

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.