Torcik cytrynowy z kardamonem
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 100ml cukru
- 100ml mieszanki Multi Mix BEZGLUTEN
Składniki na galaretkę:
- 1 torebka galaretki pomarańczowej BEZGLUTEN
- 300 ml gorącej wody
- 1 pomarańcz
- 100ml serka homogenizowanego o smaku naturalnym
Składniki na masę budyniową:
- 500ml mleka
- Jedna, wydrążona laska wanilii
- 3 łyżki miodu
- 100-150ml mąki jaglanej
- Sok z 1 cytryny
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżka masła klarowanego
Dodatkowo: starta skórka z cytryny, listki mięty do dekoracji.
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną masę, a następnie mieszamy delikatnie z żółtkami, mieszanką Multi Mix i przekładamy do tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach ok. 35-40 minut.
Kiedy biszkopt ostygnie, kroimy go na 2 części i każdą część skraplamy wodą z cytryną. Jedną warstwę wkładamy do tortownicy.
Przygotowujemy galaretkę. Proszek z torebki mieszamy z gorącą wodą i pokrojonymi pomarańczami, a następnie z serkiem. Tak przygotowaną galaretkę wykładamy od razu na pierwszy blat biszkoptu w tortownicy.
Przygotowujemy masę budyniową. Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, wylewamy połowę na galaretkę, przykrywamy drugą częścią biszkoptu i rozsmarowujemy na niej drugą część masy.
Wierzch tortu posypujemy skórką cytrynową a następnie wkładamy na 12h do lodówki. Ozdabiamy listkami świeżej mięty.