Świąteczna tarta bezglutenowa z jajkiem - przepis
![](../cache/przepisy/poprawione/062_wielkanocna-tarta-z-jajkiem/przepisy_062_1.jpg_alpha-127_cr-hp_776x517_gd.jpg)
![](../cache/przepisy/poprawione/062_wielkanocna-tarta-z-jajkiem/przepisy_062_2.jpg_alpha-127_cr-hp_776x517_gd.jpg)
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-1.png)
przygotowania
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-5.png)
porcji
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-6.png)
trudności
Składniki:
Składniki na ciasto dla 2-4 osób:
- 300ml koncentratu mąki domowej BEZGLUTEN
- 1 duże jajko
- 150g masła
- 2 łyżki mleka
- Szczypta soli
Składniki na farsz:
- 100g boczku lub kiełbasy
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku lub kiełków np. brokuła
- Świeżo mielony pieprz
- 3 jajka
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-1.png)
przygotowania
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-5.png)
porcji
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-6.png)
trudności
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą, tworząc gładką masę. Cienką warstwą ciasta wykładamy silikonową lub ceramiczną formę do tarty, wkładamy na 10 minut do zamrażarki, a następnie pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (180stopni) ok. 10-15 minut.
Jajka rozbełtujemy z solą. Dodajemy pokrojony boczek lub kiełbasę, całość mieszamy i wylewamy na spód tarty. Pieczemy dodatkowe 10-15 minut, do pożądanej konsystencji jajka.
Po upieczeniu posypujemy świeżo mielonym pieprzem i dekorujemy szczypiorkiem lub kiełkami. Smacznego!
![Bez oleju](../cache/oznaczenia/bez_oleju.png_alpha-127_cr-wp_60x60_gd.png)
![Produkt bez cukru](../cache/oznaczenia/symbol-3.png_alpha-127_cr-wp_60x60_gd.png)
![Produkt bez skrobi pszennej](../cache/oznaczenia/bez_skrobi.png_alpha-127_cr-wp_60x60_gd.png)
![Produkt bezglutenowy](../cache/oznaczenia/symbol-1.png_alpha-127_cr-wp_60x60_gd.png)