Świąteczna tarta bezglutenowa z jajkiem - przepis

40 min.
Czas
przygotowania
2-4
ilość
porcji
średnie
Skala
trudności

Składniki:


Składniki na ciasto dla 2-4 osób:

Składniki na farsz:

  • 100g boczku lub kiełbasy
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku lub kiełków np. brokuła
  • Świeżo mielony pieprz
  • 3 jajka

40 min.
Czas
przygotowania
2-4
ilość
porcji
średnie
Skala
trudności

Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą, tworząc gładką masę. Cienką warstwą ciasta wykładamy silikonową lub ceramiczną formę do tarty, wkładamy na 10 minut do zamrażarki, a następnie pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (180stopni) ok. 10-15 minut.
Jajka rozbełtujemy z solą. Dodajemy pokrojony boczek lub kiełbasę, całość mieszamy i wylewamy na spód tarty. Pieczemy dodatkowe 10-15 minut, do pożądanej konsystencji jajka.
Po upieczeniu posypujemy świeżo mielonym pieprzem i dekorujemy szczypiorkiem lub kiełkami. Smacznego!

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.