Świąteczna tarta bezglutenowa z jajkiem - przepis
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
Składniki na ciasto dla 2-4 osób:
- 300ml koncentratu mąki domowej BEZGLUTEN
- 1 duże jajko
- 150g masła
- 2 łyżki mleka
- Szczypta soli
Składniki na farsz:
- 100g boczku lub kiełbasy
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku lub kiełków np. brokuła
- Świeżo mielony pieprz
- 3 jajka
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą, tworząc gładką masę. Cienką warstwą ciasta wykładamy silikonową lub ceramiczną formę do tarty, wkładamy na 10 minut do zamrażarki, a następnie pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (180stopni) ok. 10-15 minut.
Jajka rozbełtujemy z solą. Dodajemy pokrojony boczek lub kiełbasę, całość mieszamy i wylewamy na spód tarty. Pieczemy dodatkowe 10-15 minut, do pożądanej konsystencji jajka.
Po upieczeniu posypujemy świeżo mielonym pieprzem i dekorujemy szczypiorkiem lub kiełkami. Smacznego!