3 pomyły na bezglutenowe śniadania - gotowe przepisy

Solidne i smaczne śniadanie zagwarantuje dobry początek dnia. Powinno ono zapewniać energię na cały poranek. Dlatego należy zadbać o jego odpowiednie przygotowanie. Trzeba wziąć pod uwagę nie tylko jego smak, ale przede wszystkim wartości odżywcze. Nie zawsze jednak czas pozwala na poranną ucztę. Tym bardziej jest to ciężkie przy nietolerancji glutenu, gdy przygotowanie posiłku jest bardziej wymagające. Jednak istnieją bezglutenowe przepisy na śniadania, które są szybkie, smaczne i pożywne.

Kanapki z bezglutenową nutellą

Dzieci w szczególności upodobały sobie słodkie śniadania. To właśnie kanapki przygotowane w ten sposób najszybciej znikają ze śniadaniowych pudełek uczniów. Szkolne posiłki w wytrwanej wersji często wracają do domu razem z dzieckiem. Jak zrobić smaczne bezglutenowe śniadanie dla dzieci do szkoły?

Nie jest to łatwe zadanie, gdyż menu dziecka chorującego na celiakię jest znacznie ograniczone. Co, jednak jeżeli nasze pociechy uwielbiają kanapki z czekoladowym masłem, w którym często występuje gluten? Należy samemu sporządzić bezglutenową nutellę. Najważniejszym składnikiem w przygotowaniu tego słodkiego smarowidła będzie kakao. Jest to produkt naturalnie bezglutenowy. Jednak przed zakupem zaleca się zapoznać z etykietą, gdyż zdarza się, że na linii produkcji kakao mogło zostać zanieczyszczone mąką pszenną.

Składniki:

Na początku należy uprażyć orzechy. Można to zrobić w piekarniku w temperaturze ok. 170 ℃. Poddać obróbce na ok. 10-15 minut, aż zaczną pachnieć. Uprażone orzechy wsypać do blendera i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać brązowy cukier (lub ksylitol), kakao, ekstrakt waniliowy i olej. Całość blendować, aż wszystkie składniki się połączą. Bezglutenowa nutella jest gotowa i można nią posmarować bezglutenowy chleb.


Lekkie bezglutenowe wrapy

Jeśli pojawia się pytanie, co zrobić na lekkie bezglutenowe śniadanie, warto przygotować zdrowe wrapy ze świeżymi warzywami. O bezglutenowe tortille na rynku ciężko, choć wkładając nieco wysiłku w poszukiwania, można takie kupić. Jeżeli jednak czas pozwala, warto samemu przygotować bezglutenowe placki do wrapów.

Składniki:

Przygotowanie wrapów:

Do miski należy wsypać mąkę i dodać do niej przyprawy np. czosnek i paprykę lub zioła prowansalskie. Następnie należy wlać do miski olej oraz 1 szklankę mleka i całość wymieszać. Konsystencja powinna przypominać tę z ciasta na naleśniki. Jeżeli jest za gęsta, można dodać trochę wody gazowanej. Na rozgrzaną patelnię (bez oleju, bo został dodany do masy) nałożyć nie za grubą warstwę ciasta i obsmażyć z dwóch stron.

Przygotowanie farszu:

Gdy wrapy są gotowe, można zadbać o bardziej przyjemną część przygotowywania tego lekkiego śniadania, czyli faszerowanie. Placki warto posmarować paprykowym serkiem lub humusem, dzięki temu wszystkie składni się skleją. Następnie można zacząć wypełniać wrapa wartościowymi i świeżymi składnikami, takimi jak liście szpinaku, plasterki papryki, czy ogórek. Za główny składnik tortilli w zależności od preferencji może posłużyć wędzony łosoś, kurczak, szynka, czy tofu. Tak wypełnioną tortillę należy zwinąć i co ok. 2-3 cm wbić wykałaczkę i przekroić na mniejsze części, które się łatwiej je i można uniknąć efektu wypadania składników z wnętrza wrapa.


Bezglutenowe omlety bananowe

Szybkie, pożywne, smaczne, a w dodatku bezglutenowe śniadanie do pracy zapewni bananowy omlet. Wystarczy do jego wykonania użyć bezglutenowej mąki. Świetnie sprawdzi się delikatna w smaku mąka ryżowa.

Najpierw jednak należy pokroić banana w plastry i zmiksować na gładką masę. Następnie oddzielić białka od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Na końcu wszystko wymieszać wraz z żółtkami i mąką. Dla smaku można dodać cynamonu. Tak przygotowaną masę należy wlać na rozgrzaną patelnię, delikatnie wysmarowaną olejem. Gdy omlet powoli zacznie zastygać, na jego wierzch można wysypać bakalie, które po kilku minutach wtopią się w masę. Tak przygotowane bezglutenowe śniadanie dobrze smakuje z owocową konfiturą lub bezglutenową nutellą z wcześniejszego przepisu.

Składniki:


Bezglutenowe śniadania wcale nie są trudne, a ich przygotowanie przebiega w taki sam sposób jak w przypadku kuchni tradycyjnej. Nie trzeba więc nabywać nowych, zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Aby urozmaicić poranne posiłki, wystarczy uzbroić się w odrobinę wyobraźni i zapas kilku bezglutenowych składników. Dzięki temu można zapewnić wspaniały początek dnia zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Polecamy przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.