Omlet z mąki jaglanej z miodem i orzechami
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
Składniki na 2 porcje:
- 3 jajka
- 1 kopiasta łyżka mąki jaglanej BEZGLUTEN
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia BEZGLUTEN
- Masło klarowane do smażenie
- Do dekoracji: miód, orzechy
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Białka jajek ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy resztę składników, a następnie całość dokładnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z masłem, tworząc kształt omletu i smażymy na średnim ogniu (za wysoka temperatura nie jest wskazana) do uzyskania złotego koloru i ścięcia się wierzchniej warstwy. Omlet przewracamy na drugą stronę (możemy go pokroić na patelni, łatwiej nam będzie go odwrócić lub od razu usmażyć dwa, mniejsze omlety) i smażymy jeszcze 2-3 minuty a następnie przekładamy na talerz i polewamy miodem lub syropem klonowym, posypujemy orzechami lub innymi, ulubionymi dodatkami.
Smacznego!