Kasza jaglana z truskawkami
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
Składniki dla 2 osób:
- ½ szklanki kaszy jaglanej marki BEZGLUTEN
- Szczypta soli
- 1 łyżka masła
- 30 dag truskawek
- 200 ml śmietany, jogurtu naturalnego lub dozwolonego serka śmietankowego
- 4 łyżki miodu lub syropu klonowego
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Kaszę przelewamy na sitku wrzątkiem, zalewamy szklanką wody i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy masło, mieszamy i przykrywamy pokrywką, żeby kasza napęczniała.
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy w mniejsze kawałki. Gotową kaszę wykładamy na talerze, posypujemy grubą warstwą truskawek, polewamy śmietaną i miodem lub syropem klonowym.
Smacznego!