Kasza jaglana z truskawkami
![](../cache/przepisy/poprawione/022_kasza-jaglana-z-truskawkami/przepisy_022_1.jpg_alpha-127_cr-hp_776x517_gd.jpg)
![Kasza jaglana z truskawkami](../cache/przepisy/poprawione/022_kasza-jaglana-z-truskawkami/przepisy_022_2.jpg_alpha-127_cr-hp_776x517_gd.jpg)
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-1.png)
przygotowania
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-5.png)
porcji
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-6.png)
trudności
Składniki:
Składniki dla 2 osób:
- ½ szklanki kaszy jaglanej marki BEZGLUTEN
- Szczypta soli
- 1 łyżka masła
- 30 dag truskawek
- 200 ml śmietany, jogurtu naturalnego lub dozwolonego serka śmietankowego
- 4 łyżki miodu lub syropu klonowego
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-1.png)
przygotowania
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-5.png)
porcji
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-6.png)
trudności
Przygotowanie
Kaszę przelewamy na sitku wrzątkiem, zalewamy szklanką wody i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy masło, mieszamy i przykrywamy pokrywką, żeby kasza napęczniała.
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy w mniejsze kawałki. Gotową kaszę wykładamy na talerze, posypujemy grubą warstwą truskawek, polewamy śmietaną i miodem lub syropem klonowym.
Smacznego!
![Produkt bez skrobi pszennej](../cache/oznaczenia/bez_skrobi.png_alpha-127_cr-wp_60x60_gd.png)
![Produkt bezglutenowy](../cache/oznaczenia/symbol-1.png_alpha-127_cr-wp_60x60_gd.png)