Błyskawiczne ciasto cytrynowe z polewą czekoladową
![](../cache/przepisy/poprawione/013_ciasto-cytrynowe/przepisy_013_1.jpg_alpha-127_cr-hp_776x517_gd.jpg)
![Ciasto cytrynowe](../cache/przepisy/poprawione/013_ciasto-cytrynowe/przepisy_013_3.jpg_alpha-127_cr-hp_776x517_gd.jpg)
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-1.png)
przygotowania
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-5.png)
porcji
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-6.png)
trudności
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 1 opakowanie ciasta o smaku cytrynowym BEZGLUTEN
- 6 żółtek
- 200g oleju lub masła
- 100ml wody
- 160g cukru
Składniki na polewę:
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao lub karobu
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżki masła
Do dekoracji: skórka cytrynowa
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-1.png)
przygotowania
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-5.png)
porcji
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-6.png)
trudności
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, wodę, całość mieszamy. Wsypujemy zawartość torebki i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut.
Przygotowujemy polewę. Masło podgrzewamy w rondelku z cukrem, kakao oraz mlekiem. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gorącą polewą dekorujemy ciasto, posypujemy skórką z cytryny i gotowe!
![Produkt bezglutenowy](../cache/oznaczenia/symbol-1.png_alpha-127_cr-wp_60x60_gd.png)